11F: "Tanquem la Tisora"
Impulsada per la Unitat de Comunicació i Difusió i el Comitè de Diversitat de l'IBE , la iniciativa té com a objectiu visibilitzar la bretxa de gènere al món de la recerca amb la campanya #TanquemLaTisora que s’extendrà durant les properes setmanes a la web i les xarxes socials de l’Institut.
També entre l’11 de febrer i el 8 de març (Dia Internacional de la Dona) les investigadores de l'IBE visitaran centres escolars per compartir-hi la seva experiència personal com a científiques i les seves investigacions actuals.
#TanquemLaTisora: Campanya de sensibilització
La ciència evoluciona. Evoluciona la carrera científica?
Segons l'Informe de Mujeres Investigadoras 2024 del CSIC, tot i que les dones són majoria en les primeres etapes de la carrera científica (acadèmica i predoctoral), els percentatges de gènere s'inverteixen en les següents fases (postdoctoral i investigador/a principal). Així, només el 26,9% de les places d'investigador/a principal estan ocupades per dones.
Aquesta bretxa de gènere en la carrera científica es representa amb la Gràfica de les Tisores o la Leaking Pipeline, que mostra com les dones són expulsades del sistema de creixement professional a cada etapa de la carrera investigadora, com si es tractés d'una canonada amb fuites.
A l'IBE volem visibilitzar aquesta bretxa de gènere amb la gràfica de les tisores i recordar que la ciència ens necessita a totes.
Al llarg de la campanya, compartirem l’experiència investigadora del personal de l’IBE per explorar els motius de la bretxa de gènere en ciència i com podem inferir en el canvi amb el fi que #TanquemLaTisora.
Visitant escoles: les dones que desxifren l’evolució
Entre l'#11F i el #8M (Dia Internacional de la Dona) les investigadores de l'IBE també visitaran centres escolars per compartir amb l'alumnat la seva experiència personal com a científiques i les seves investigacions actuals.
Gràcies a la Josefa Cruz del Laboratori de Biologia del Desenvolupament i Evolució, Viviana Pagone del Servei de Genòmica, Maria Estarellas del grup de Sistemàtica, biogeografia i evolució dels rèptils i amfibis, i Alba Nieto del grup d’Algoritmes per a la Genòmica de Poblacions, aquest any arribarem a un centenar d'alumnes de secundària per donar visibilitat a les dones que fan possible l’estudi de l’evolució.