Descobrint Vida

Qui som

Desxifrant Evolució

Qui som

Conservant Biodiversitat

Qui som

Vés enrere Compartir dades genòmiques promou la investigació mèdica a Europa

Compartir dades genòmiques promou la investigació mèdica a Europa

Arcadi Navarro, investigador principal de l'IBE, participa en una nova iniciativa europea que comparteix dades genòmiques per a impulsar una investigació mèdica més eficient entre països.

21.09.2022

 

L’Arxiu Europeu del Fenomen-Genoma o Federated European Genome-Phenome Archive (FEGA) és una infraestructura digital que permetrà compartir dades genòmiques entre cinc països europeus: Espanya, Alemanya, Finlàndia, Suècia i Noruega.

La iniciativa europea marcarà una nova era per a la recerca en genòmica, facilitant el flux de coneixement genòmic entre investigadors per millorar la medicina personalitzada, el diagnòstic i la investigació mèdica.

"Estem entrant en una nova era d'investigació i tractament mèdic, amb països d'arreu del món llançant projectes d'investigació genòmica a gran escala per treure el màxim profit dels avenços en medicina personalitzada. Això només ha estat possible perquè els ciutadans i els científics van decidir compartir les seves dades i els seus descobriments. Un descobriment i un intercanvi més fàcils significa una ciència de més qualitat i un millor rendiment per a les persones a les quals serveix. Amb la posada en marxa d'aquesta iniciativa pretenem contribuir al fet que tot això sigui possible", va dir al CRG Arcadi Navarro, investigador ICREA de l'Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) i director de l'equip EGA del Centre de Regulació Genòmica (CRG).

FEGA és una evolució de European Genome-Phenome Archive (EGA) i és gestionat conjuntament per l'Institut Europeu de Bioinformàtica (EMBL-EBI) de l'EMBL al Regne Unit i el Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Espanya. La iniciativa compta amb el suport d'ELIXIR, la infraestructura europea de ciències de la vida, i la Fundació "La Caixa".

Abans d'aquesta iniciativa, les dades genòmiques valuoses s'emmagatzemaven després de l'estudi i no sortien del país per mesures de seguretat. Les dades genòmiques no abandonen el país amb FEGA, però aquesta plataforma permet l'accés transnacional a dades genòmiques sensibles per als investigadors de tot el món, mantenint les normatives de protecció de dades.

Els conjunts de dades genòmiques de FEGA poden proporcionar informació clau per als investigadors que treballen en programes de medicina personalitzats, que busquen entendre la salut humana i les malalties. Comparar dades humanes de diferents països, així com recollir un gran nombre de casos, és essencial per entendre millor la causa de les malalties rares, les malalties infeccioses o el càncer.

Multimèdia

Perfils dels protagonistes:

Arcadi Navarro
Genòmica Evolutiva

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact

Connecta amb l'IBE

Segueix les novetats científiques i divulgatives del centre

Subscriu-te

Trustees

 
Universitat Pompeu FabraCSICMinisterio de ciencia, innovación y universidades


 

With the support of

 


 


 
Member of

Associate
member of


Distinctions