Vés enrere Dos investigadors de l'IBE reben una beca ERC Starting Grant

Dos investigadors de l'IBE reben una beca ERC Starting Grant

Rosa Fernández i Daniel J. Richter han rebut la prestigiosa Beca ERC Starting Grant atorgada per l'European Research Council (ERC) per valor de 1,5 milions d'euros.

Les subvencions finançaran la recerca de Fernández sobre l'origen i evolució dels animals terrestres i el projecte de Richter per a caracteritzar l'evolució i ecologia dels organismes microbians eucariotes més abundants en els oceans durant els propers 5 anys.

Amb aquestes noves ajudes, l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) sumarà 4 ajudes de l'ERC en actiu i un total de 7 projectes de recerca finançats per l'ERC fins a data d’avui.

03.09.2020

El Consell Europeu de Recerca (ERC, de l'anglès European Research Council) ha premiat a Rosa Fernández, investigadora principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)  i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i a Daniel J. Richter, investigador postdoctoral Júnior Leader "La Caixa" de l'IBE, amb la beca Starting Grant per valor de 1,5 M€ per a finançar la seva recerca en biologia evolutiva durant els pròxims 5 anys.

El projecte de Rosa Fernández "SEA2LAND" té com a objectiu estudiar l'evolució dels animals terrestres i desentranyar les fites genòmiques implicades en el pas de l’origen marí a la vida en terra ferma. “Per a conquerir el medi terrestre, els animals van canviar radicalment la forma en què respiren, es reprodueixen, es mouen o oloren. I ho van fer diverses vegades durant la història de la Terra. Per tant, comprendre aquest procés és clau per a desxifrar la biodiversitat animal”, diu Fernández, líder de grup Metazoa Phylogenomics Lab de l'IBE. "A través de la genòmica, la transcriptòmica i l'enginyeria de proteïnes, estudiarem si els animals estan equipats amb un conjunt d'eines genètiques que els va permetre adaptar-se als ecosistemes terrestres. Per a això, ens centrarem en diverses preguntes: Quins gens van facilitar la vida a la Terra, com els animals van reconfigurar els seus genomes per a adaptar-se a un ambient sec i com unes certes proteïnes clau per a la vida a terra ferma van evolucionar a través del temps”, afegeix Fernández.

GROWCEAN, el projecte liderat per Daniel Richter, actualment becari postdoctoral Junior Leader “la Caixa” a l'IBE, pretén “caracteritzar la biologia, les interaccions entre espècies i l'ecologia dels organismes eucariotes microbians més abundants i desconeguts en els oceans, on la meitat de la fotosíntesi global ocorre”, explica Richter. “Ens proposem tres objectius de recerca: establir cultius de laboratori robustos per a comprendre la seva història evolutiva i comportament, seqüenciar els seus transcriptomes a nivell unicel·lular per a produir catàlegs de gens i les seves funcions potencials, i interpretar els nostres resultats per a caracteritzar la seva rellevància per a l'ecosistema global”, conclou el científic.

Fernández i Richter són dos dels 11 investigadors guardonats amb la beca ERC a Catalunya en aquesta convocatòria, i es troben entre els 23 que desenvoluparan el seu projecte a Espanya amb el finançament del Consell Europeu de Recerca. Tanmateix, com a investigadors del CSIC, són 2 dels 7 beneficiaris del CSIC en aquesta convocatòria (sent 2 dones i 5 homes els guardonats). Les beques de recerca s'han concedit a 436 científics i acadèmics de primer nivell d'entre les 3272 propostes en tota Europa. Amb el cobejat finançament, que ascendeix a un total de 677 milions d'euros, els nous investigadors que inicien la seva carrera formaran els seus propis equips i realitzaran recerques pioneres en diversos àmbits de la ciència.

Les ERC Starting Grant estan dissenyades per a fer costat a investigadors principals excel·lents que estan iniciant el seu propi laboratori o programa de recerca independent. Els investigadors principals han de demostrar el caràcter trencador, l'ambició i la viabilitat de la seva proposta científica. Amb aquestes noves ajudes, fins avui, l'IBE ha rebut finançament de l'ERC per al desenvolupament de 7 projectes de recerca.

Daniel J. Richter es va doctorar en biologia molecular a la Universitat de California, Berkeley el 2013. Actualment és becari postdoctoral Junior Leader “la Caixa” a l'IBE.

Rosa Fernández (1983) es va doctorar en biologia per la Universitat Complutense de Madrid el 2012. Actualment és investigadora Ramón y Cajal i líder de grup del Metazoa Phylogenomics Lab  de l'IBE.

Més informació aquí: https://erc.europa.eu/news/StG-recipients-2020