Vés enrere Rosa Fernández rep una prestigiosa beca de recerca de l'Human Frontier Science Program (HFSP)

Rosa Fernández rep una prestigiosa beca de recerca de l'Human Frontier Science Program (HFSP)

 

Rosa Fernández, investigadora principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF), ha estat guardonada amb la prestigiosa beca de recerca Human Frontier Science Program (HFSP) Early Career.

El finançament de tres anys donarà suport a un equip de recerca internacional liderat per Fernández per descobrir com els artròpodes van conquerir la terra ferma estudiant la seva evolució a través dels àtoms, gens i fòssils.

15.03.2022

Rosa Fernández, investigadora principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF), ha estat guardonada amb la prestigiosa Beca de recerca Human Frontier Science Program (HFSP) Early Career.

El projecte coordinat per Fernández ha estat un dels 7 guardonats entre un total de 716 expressions d'interès, 68 de les quals van ser seleccionades per a la convocatòria. Les beques de recerca HFSP recolzen las col·laboracions interdisciplinàries i novedoses entre equips de investigació que treballen a diferents països.

La dotació trianual, de 1.140.000 USD en total, donarà suport a un equip de recerca internacional liderat per Fernández per treballar al projecte "Reconstrucció de transicions d'aigua a terra en l'evolució d'artròpodes combinant àtoms, gens i fòssils".

Fernández compartirà el premi amb Ana Belén Muñoz- García , Professora Associada del Departament de Física de la Universitat de Nàpols Federico II (Itàlia), i Javier Ortega-Hernández , Professor Assistent del Departament de Biologia Organísmica i Evolutiva de la Universitat de Harvard (Estats Units), els qui participen com a co-investigadors principals.

Les subvencions de la HFSP s'atorguen a una àmplia gamma de projectes sota el tema general "Mecanismes complexos d'organismes vius". El programa recolza projectes arriscats i d'avantguarda i és l'únic programa que permet una col·laboració global entre equips internacionals de recerca amb laboratoris a diferents països.

 

Sobre el projecte: respirant de l'aigua a l'aire, o com van conquerir els artròpodes la terra ferma

Gestionar amb èxit l'oxigen, un gas vital i una toxina letal, és un procés fisiològic clau que ha donat forma a la biodiversitat durant milers de milions d'anys. L'evolució de l'homeòstasi de l'oxigen és, doncs, crítica per a l'origen de les espècies animals terrestres i el naixement de la biosfera moderna.

Fent servir artròpodes com a sistemes model, l'equip internacional provarà la hipòtesi que l'augment de l'oxigen atmosfèric va facilitar la conquesta de la terra ferma en els primers artròpodes terrestres, actuant com un desencadenant ambiental per a la innovació evolutiva i l'explosió subsegüent de diversitat dels artròpodes a l'entorn terrestre subaeri.

Per assolir aquest objectiu, l'equip utilitzarà un enfocament interdisciplinari que inclou genòmica, paleobiologia i física química per estudiar les propietats de la cadena d'oxigen en diferents arquitectures d'òrgans respiratoris.

En explorar la transició de la respiració de l'aigua a l'aire a múltiples nivells als artròpodes, des dels àtoms fins als llinatges complets, l'equip internacional produirà nous coneixements sobre la química, la genòmica i els canvis morfològics necessaris per a un dels episodis evolutius més importants en la història de la vida animal, i que va establir les bases biològiques dels ecosistemes terrestres.

 

Sobre l' Human Frontier Science Program

L'Human Frontier Science Program es va fundar el 1989 per promoure la investigació i la capacitació internacionals a la frontera de les ciències de la vida. actualment rep el suport  de les contribucions de les nacions del G7, juntament amb Suïssa, Austràlia, Índia, Israel, Nova Zelanda, Singapur, República de Corea i la Unió Europea. Amb les seves beques de recerca col·laborativa i beques postdoctorals, el programa ha atorgat més de 4500 premis que involucren uns 7500 científics de tot el món. Des del començament del programa, 28 persones premiades per l'HFSP han guanyat el premi Nobel.