Descobrint Vida

Qui som

Desxifrant Evolució

Qui som

Conservant Biodiversitat

Qui som

Vés enrere La UPF posa la primera pedra del complex de recerca del Mercat del Peix

La UPF posa la primera pedra del complex de recerca del Mercat del Peix

Deu institucions signen el protocol institucional per a l’impuls de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement, que inclou el projecte del Mercat del Peix. Es tracta d'un nou complex de recerca, que acollirà més de 1.200 investigadors i estarà plenament operatiu l’any 2026. El Benestar Planetari és l’eix central del nou pol de recerca per combatre l’emergència climàtica, humana i social.

13.01.2023

Imatge inicial

El campus de la Ciutadella de la UPF ha acollit avui un gran acte de signatura del protocol institucional per a l’impuls de la Ciutadella del Coneixement i de col·locació de la primera pedra del complex de recerca del Mercat del Peix.

La signatura del protocol ha anat a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès, del rector de la UPF, Oriol Amat, de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, del ministre d’Universitats, Joan Subirats, del rector de la UB, Joan Guàrdia, del rector de la UAB, Javier Lafuente, de la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, del director general del BIST, Eduard Vallory, i del director de la Fundació Pasqual Maragall, Arcadi Navarro.

Foto de grup dels firmants del protocol institucional

 

El rector Oriol Amat, durant el seu parlament, ha posat de manifest la gravetat de la situació climàtica i ambiental del planeta i ha afirmat que les universitats tenen la capacitat d’aportar solucions a l’emergència individual, social i planetària que vivim. El rector ha afirmat que “tenim una gran oportunitat per demostrar les enormes capacitats que podem mobilitzar si som capaços d’actuar de manera col·laborativa. Ens ho devem a nosaltres mateixos, a les futures generacions i a totes les espècies del planeta que compartim”. En aquest sentit, ha posat el projecte del Mercat del Peix com a exemple del compromís explícit de la UPF per combatre la crisi climàtica i avançar en una major benestar del planeta.

“Tenim una gran oportunitat per demostrar les enormes capacitats que podem mobilitzar si som capaços d’actuar de manera col·laborativa. Ens ho devem a nosaltres mateixos, a les futures generacions i a totes les espècies del planeta que compartim”

Francesc Subirada, director de la iniciativa de la Ciutadella del Coneixement per la UPF, ha assegurat que el projecte “contribueix a ajudar la ciutat perquè hi tingui més pes el coneixement, ja que és l’única manera de ser més competitius. Posem el nostre gra de sorra per al benestar de les persones, la societat i el planeta”.

Per la seva banda, Pere Aragonès, president de la Generalitat, ha destacat que “el Mercat del Peix reafirma el potencial i l’excel·lència en l’àmbit de la recerca i la innovació científica i es posiciona com a pol a escala europea”. Ha afegit que es tracta d’un projecte “ambiciós, capdavanter i amb capacitat d’atracció”.

Per a Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, “no parlem d’un projecte aïllat, sinó d’una estratègia de ciutat amb un component científic, però també urbanístic; una estratègia de ciutat de projecció econòmica de futur i internacional de Barcelona”. I ha assegurat que “és un projecte exemplar pels seus continguts i per la necessitat de suma per fer-lo possible, i que també representa un exemple de visió a llarg termini”.

Eloisa del Pino, presidenta del CSIC, ha destacat que el projecte del Mercat del Peix contribueix a l’estratègia del CSIC de promoure el desenvolupament científic i econòmic des de diversos punts de vita. Ha assegurat que el nou complex “crearà importants infraestructures científiques que també contribuiran a regenerar el seu entorn urbà, amb espais de qualitat perquè les persones puguin viure millor”.

L’acte de col·locació simbòlic de la primera pedra ha consistit en la creació de la frase “Benestar planetari” a partir de les lletres que han posat les persones que hi han participat

Posteriorment, tots els representants de les institucions signants del protocol i els assistents a l’acte s’han desplaçant al solar on s’aixecarà el Mercat del Peix per col·locar-hi simbòlicament la primera pedra. L’acte de col·locació simbòlic de la primera pedra ha consistit en la creació de la frase “Benestar planetari” a partir de les lletres que han posat les persones que hi han participat. A banda dels representants de les 10 institucions signants, a la col·locació també hi han participat la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, la delegada del govern espanyol, Maria Eugènia Gay, el primer tinent d’alcalde i president de B:SM, Jaume Collboni, la segona tinenta d’alcaldessa, Janet Sanz, i el president del BIST, Andreu Mas-Colell. Al final de l’acte s’han fet una fotografia conjunta per demostrar la transversalitat del projecte i el compromís de tots les institucions amb aquest projecte estratègic per a la UPF i per conjunt del sistema català de recerca.

Sobre el sòl del futur complex de recerca Martín Bonadeo, artista en residència a la UPF, ha pintat una obra d’art efímera que representa el benestar planetari i la necessitat de la recerca com a via per combatre l’emergència climàtica i biològica. L’acte de col·locació de la primera pedra ha comptat amb una actuació de Vignesh Melwani, ballarí i exalumne de la UPF.

Durant l’acte d’avui, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat el Llibre d’Honor de la UPF. La signatura s’ha dut a terme al despatx institucional del rector Oriol Amat, el qual ha agraït al màxim representant institucional de Catalunya la visita i el suport al projecte del Mercat del Peix i de la Ciutadella del Coneixement.

Un dels nodes de coneixement més potents d’Europa

Vista del nou espai que conformarà el complex de recerca del Mercat del Peix


 

El Mercat del Peix, que tindrà una superfície de 46.000 metres quadrats, és una iniciativa que sorgeix dels acords institucionals formalitzats entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la UPF, la UB, la UAB, el CSIC, el BIST i la FPM. El nou recinte és clau per al projecte de la Ciutadella del Coneixement i substituirà espais i equipaments obsolets per esdevenir un dels grans nodes de coneixement científic, d’innovació de recerca i d’ensenyament superior d’Europa.

El nou recinte és clau per al projecte de la Ciutadella del Coneixement i substituirà espais i equipaments obsolets per esdevenir un dels grans nodes de coneixement científic, d’innovació de recerca i d’ensenyament superior d’Europa.

El nou complex acollirà un total de tres edificis. D’una banda, l’edifici del Barcelona Institute of Science and Technology  (BIST) tindrà 24.700 metres quadrats i acollirà uns 800 investigadors i una seixantena de grups de recerca de quatre centres del BIST (CRG, IBEC, ICN2 i IRB Barcelona). El BIST és un institut de recerca multidisciplinària basat en les capacitats de set centres d’excel·lència catalans: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona).

El segon edifici tindrà 7.300 metres quadrats i acollirà el Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari de la UPF. Serà un punt de trobada per a investigadors, provinents tant de les ciències experimentals com de les ciències socials i les humanitats, que desenvoluparan projectes interdisciplinaris en àmbits com la salut planetària, els sistemes complexos i la ciència de dades, la intel·ligència artificial, l’economia i la governança del canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat o el dret i la governança globals.

El Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari de la UPF serà un punt de trobada per a investigadors, provinents tant de les ciències experimentals com de les ciències socials i les humanitats

inalment, el tercer edifici tindrà 6.500 metres i acollirà la seu de l’Institut de Biologia Evolutiva, un centre de recerca mixt creat el 2008 per la UPF i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’IBE aplegarà tot el seu personal investigador a la nova seu del Mercat del Peix, on consolidarà i ampliarà el seu projecte de recerca en evolució i biodiversitat.

Just a sota dels tres edificis l’empresa pública municipal B:SM (Barcelona de Serveis Municipals) construirà i gestionarà un nou aparcament de 7.000 metres quadrats que s’integrarà a la xarxa pública d’aparcaments. És el primer que ha estat concebut com un hub de serveis de mobilitat i inclourà punts de càrrega elèctrica, serveis de lloguer de vehicles compartits, un espai segur per deixar-hi bicicletes i vehicles de mobilitat personal, així com punts de recollida de paqueteria accessibles per a la ciutadania i un centre de microdistribució de mercaderies. 

Primera gran actuació vinculada a  la Ciutadella del Coneixement

El projecte del Mercat del Peix és una de les primeres actuacions de la Ciutadella del Coneixement, una iniciativa científica, cultural i urbanística que pretén convertir l'entorn del parc de la Ciutadella, al centre de Barcelona, en un node de coneixement urbà preeminent a la ciutat de Barcelona. És una iniciativa promoguda per l'Ajuntament de Barcelona, juntament amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra.

La Ciutadella del Coneixement vol atraure noves institucions nacionals i internacionals cap a aquesta zona, institucions reconegudes per la seva excel·lència en l'àmbit del benestar planetari, que se sumaran a la massa crítica existent per incrementar sinergies interinstitucionals i fomentar iniciatives interdisciplinàries

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact

Connecta amb l'IBE

Segueix les novetats científiques i divulgatives del centre

Subscriu-te

Trustees

 
Universitat Pompeu FabraCSICMinisterio de ciencia, innovación y universidades


 

With the support of

 


 


 
Member of

Associate
member of


Distinctions