Vés enrere Rosa Fernández, guardonada als Premis Nacionals de Recerca 2024

Rosa Fernández, guardonada als Premis Nacionals de Recerca 2024

La investigadora principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), Rosa Fernández, ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Recerca per a Joves 2024 en la modalitat Ángeles Alvariño.

Aquest prestigiós guardó, atorgat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, destaca la seva excel·lent contribució en el camp de la biologia evolutiva i la genòmica.

Els Premis Nacionals de Recerca 2024 compten amb 20 modalitats dotades amb 30.000 euros cadascuna i constitueixen el reconeixement més important d’Espanya en l'àmbit de la recerca científica.

17.10.2024

Imatge inicial

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats (MICIU), Diana Morant, ha anunciat avui els premis, destacant el talent dels premiats i premiades, la "ciència d'excel·lència dels quals no només contribueix al progrés i benestar de la societat, sinó també a l’enfortiment del nostre país".

Aquesta edició reuneix el nombre més gran de dones premiades, entre les quals es troba la investigadora principal de l'IBE, Rosa Fernández, guanyadora de la modalitat Ángeles Alvariño.

"És un honor rebre el Premi Nacional de Recerca Ángeles Alvariño. Tot i això, considero que aquest tipus de reconeixements haurien de ser per als equips d'investigació, ja que els avenços científics són el resultat d’un esforç col·laboratiu i multidisciplinari. Aquest premi és un reflex de la feina, la dedicació i la passió de tots els que han contribuït a la nostra recerca. El meu agraïment més profund és per a ells", ha assenyalat Rosa Fernández.

Rosa Fernández, guanyadora de la modalitat Ángeles Alvariño del Premi Nacional de Recerca per a Joves 2024

Rosa Fernández és científica titular del CSIC a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre mixt del CSIC i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Ha estat premiada per la seva trajectòria científica en el camp de la biologia evolutiva i la genòmica. En destaquen la generació de recursos genòmics d’espècies poc conegudes i el descobriment de la funcionalitat de gens prèviament enigmàtics. Així mateix, el jurat ha valorat la seva significativa trajectòria acadèmica i el seu lideratge investigador a nivell internacional.

Sobre Rosa Fernández

Rosa Fernández és llicenciada i doctora en biologia per la Universitat Complutense de Madrid. Ha realitzat estades postdoctorals a la Universitat de Harvard (EUA) i al Centre de Regulació Genòmica (Barcelona).

Actualment, lidera el laboratori de Metazoa Phylogenomics Lab a l’IBE. La seva investigació se centra a entendre l’origen evolutiu de la biodiversitat animal terrestre mitjançant l’estudi comparatiu dels seus genomes. Per aconseguir-ho, genera dades genòmiques de llinatges animals poc estudiats i aplica eines bioinformàtiques d’última generació per desxifrar com han canviat al llarg del temps i en l’espai.

Forma part de l’Acadèmia Jove d’Espanya i ha estat guardonada amb nombrosos premis internacionals, com les prestigioses beques del Consell Europeu de Recerca (ERC Starting Grant, 2020) i del Human Frontier Science Program (HFSP) Early Career (2022). També és membre de la junta executiva de ERGA (2023).

Sobre els Premis Nacionals de Recerca per a Joves

Aquests premis reconeixen el mèrit de joves -amb edat màxima de 40 anys- que hagin assolit fites rellevants en les primeres etapes de les seves carreres.

El jurat de cada modalitat dels premis ha estat presidit per la secretària general d'Investigació, Eva Ortega-Paíno, i compost per especialistes en cada àrea de coneixement, amb una participació equilibrada entre dones i homes.

Aquesta edició ha inclòs mesures per fomentar la presentació de candidatures de dones investigadores i ha introduït la participació de la Unitat de Dones i Ciència del MICIU en les reunions dels jurats per incorporar coneixements en el camp de gènere i ciència i evitar els biaixos inconscients.

Gràcies a aquests canvis, per primera vegada des de la seva creació, els premis s’han concedit de manera igualitària, amb un 50% de dones guardonades en la categoria sènior i un 70% en la categoria júnior, fet que contribueix a l'excel·lència de la ciència desenvolupada a Espanya i al prestigi d'aquests reconeixements.

Multimèdia

Perfils dels protagonistes:

Rosa Fernández

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact