Descobrint Vida

Qui som

Desxifrant Evolució

Qui som

Conservant Biodiversitat

Qui som

Vés enrere Descobreixen la història evolutiva darrere l'origen d'animals i fongs

Descobreixen la història evolutiva darrere l'origen d'animals i fongs

Un equip de recerca internacional liderat per l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) ha reconstruït per primer cop el procés de canvis genètics que va culminar amb l'aparició dels animals i els fongs a partir del seu ancestre comú.

Publicat a la prestigiosa revista Nature, l'estudi ha analitzat per primer cop el genoma de quatre parents unicel·lulars d'animals i fongs per revelar la història evolutiva darrere l'origen dels dos grups mitjançant tècniques computacionals avançades i de big data.

Els resultats indiquen que els animals i els fongs van evolucionar sota dues trajectòries de canvis genètics molt divergents, i que aquests camins diferenciats van establir gradualment l'escenari per a la seva aparició.

24.08.2022

 

Els animals i els fongs tenen morfologies, trets ecològics i comportaments radicalment diferents, però tots dos van evolucionar dins del mateix supergrup eucariota, els opistoconts. Malgrat comparteixen un avantpassat no tan llunyà, la manca de dades genòmiques dels grups d'opistoconts que es ramifiquen entre animals i fongs ha dificultat entendre el procés de divergència que va culminar amb l'aparició dels dos grups.

Un equip de recerca liderat per l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre de recerca mixt del CSIC i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha reconstruït la trajectòria dels canvis genètics clau que explica com van divergir els opistoconts per originar els animals i els fongs a partir del mateix ancestre.

Els resultats indiquen que els animals i els fongs van evolucionar sota dues trajectòries de canvis genètics molt contrastats, i que aquests camins van ser anteriors a l'origen d'ambdós grups. "L'establiment gradual de dos contextos genòmics clarament diferenciats va establir l'escenari per a l'aparició d'animals i fongs", explica Iñaki Ruiz-Trillo, investigador principal ICREA del grup Multicellgenome de l’IBE i responsable de l’estudi.

"L'establiment gradual de dos contextos genòmics clarament diferenciats va establir l'escenari per a l'aparició d'animals i fongs", explica Iñaki Ruiz-Trillo, investigador principal ICREA de l’IBE i responsable de l’estudi.A partir d'un conjunt de dades actualitzat, que inclou quatre genomes nous de posicions crucials en la filogènia dels opistoconts, l'equip internacional demostra que els animals van sorgir només després d'una llarga acumulació de gens funcionalment importants per a la multicel·lularitat als seus avantpassats. “En canvi, els avantpassats pre-fúngics van entrar en un camí de pèrdua de gens relacionats amb la multicel·lularitat, i d'una representació més gran dels gens metabòlics, més similar a la que presenten els parents unicel·lulars més propers a animals i fongs - els protists”, afegeix Eduard Ocaña-Pallarès, anteriorment estudiant de doctorat al grup de Ruiz-Trillo i primer autor de l’estudi.

La recerca apunta a que l'origen dels animals no va ser pas un esdeveniment puntual, sinó part d'un procés evolutiu molt més llarg i complex.

La recerca apunta a que l'origen dels animals no va ser pas un esdeveniment puntual, sinó part d'un procés evolutiu molt més llarg i complex. "Es podria pensar que l'origen dels animals va ser un esdeveniment evolutiu dràstic, però la nostra anàlisi mostra que la seva probabilitat va augmentar gradualment a nivell genòmic, subratllant la importància d'analitzar les transicions evolutives en períodes de temps més llargs del que pot semblar obvi", conclou Ruiz-Trillo.

Els resultats impliquen que per entendre esdeveniments únics i extraordinaris a la història de la diversitat biològica, com l'origen dels animals i dels fongs, és fonamental desentranyar i entendre la seva història evolutiva anterior.

Reference article: Ocaña-Pallarès, E., et.al. 'Divergent genomic trajectories predate the origin of animals and fungi'; Nature, August 2022. DOI: https://www.nature.com/articles/s41586-022-05110-4 ; https://doi.org/10.1038/s41586-022-05110-4

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact

Connecta amb l'IBE

Segueix les novetats científiques i divulgatives del centre

Subscriu-te

Trustees

 
Universitat Pompeu FabraCSICMinisterio de ciencia, innovación y universidades


 

With the support of

 


 


 
Member of

Associate
member of


Distinctions