Tomàs Marquès Bonet, nomenat acadèmic corresponent de la Real Academia de Ciencias
La secció de Ciències Naturals de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales de España (RAC) ha acollit aquest dimecres la conferència de recepció com a Acadèmic Corresponent de Tomàs Marquès Bonet. Catedràtic i investigador ICREA del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la UPF, investigador principal de l’IBE i del CNAG, Marquès es farà càrrec de de l’àrea Genòmica i evolució i s'incorpora a la institució a proposta dels acadèmics Ana Crespo, Ángela Nieto i Miguel Delibes. “Fa més de 20 anys que estudio els primats”, ha dit Tomàs Marquès, “la meva pregunta és què podem aprendre de nosaltres com a espècie mirant molecularment els primats”. “No és el mètode perfecte”, admet Marquès, “però avui dia no en tenim cap altre per a respondre les preguntes que ens fem”. L’investigador de l’IBE s’ha mostrat molt agraït del nomenament i ha gosat definir-lo com “segurament la fita més gran de la meva carrera científica”.
L’acadèmica numerària Ángela Nieto ha estat l’encarregada de donar la benvinguda i glosar la figura de Tomàs Marquès Bonet, a qui ha definit com “un dels majors experts mundials en la seva disciplina” i ha valorat “les seves contribucions extraordinàriament rellevants per al coneixement de l’evolució dels primats”. Tomàs Marquès ha compartit sessió de nomenament amb la científica María Mittelbrunn, especialitzada en l’estudi del sistema immunitari, la inflamació i l’envelliment.
Els Acadèmics Corresponents de la RAC són experts reconeguts en els camps de les ciències exactes, físiques, naturals o afins, però que no formen part del nucli central de l’acadèmia (els acadèmics numeraris). Ser nomenat Acadèmic Corresponent és, per a qualsevol investigador, un gran honor i una mostra de reconeixement científic. És una oportunitat per contribuir a la ciència i a l’activitat acadèmica de manera significativa.
La conferència de Tomàs Marquès
Estudiar els genomes dels primats, els nostres parents evolutius més propers, s’ha convertit en una de les claus per entendre la biologia humana. A través de l’anàlisis de genomes, transcriptomes i dades funcionals, ha millorat la comprensió que tenim sobre una pregunta bàsica de la nostra biologia: què és allò que ens fa humans?
En el trajecte, hem après sobre com fer servir les seves propietats genètiques per a entendre millor les conseqüències de les mutacions del genoma humà i trobat noves eines moleculars per a ajudar en la seva conservació.
Tomàs Marquès. Foto: RAC.
Genòmica, primats i evolució humana
Tomàs Marquès Bonet (Barcelona 1975) és investigador principal de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on és cap del Grup de Genòmica Comparativa de l’IBE. Investigador ICREA a la UPF, és també catedràtic del Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra, també afiliat al Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica i a l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).
Entre els premis i ajuts que ha rebut al llarg de la seva trajectòria, destaca l’ajut ERC Starting Grant el 2010 i el 2019 l’ajut Consolidator Grant de la mateixa institució. L’any 2011 va ser nomenat professor d’investigació ICREA a la UPF; el 2013 va rebre el premi Jove Investigador EMBO i des del 2017 està acreditat com a jove investigador internacional del Howard Hughes Medical Institute (HHMI). A més, entre el 2017 i el 2020 va ser director de l’IBE (CSIC-UPF).