Vés enrere L'IBE participa en la 1ª edició de la Biennal Ciutat i Ciència

L'IBE participa en la 1ª edició de la Biennal Ciutat i Ciència

Entre el 7 i l’11 de febrer l’Institut de Biologia Evolutiva participa a la Biennal Ciutat i Ciència amb 4 propostes obertes a tota la ciutadania. Durant la Biennal, acadèmics i investigadors de la ciutat faran una mirada àmplia sobre el coneixement científic i la implicació ciutadana, amb l’objectiu de reflexionar-hi de manera oberta amb tothom que s’hi vulgui acostar.

23.01.2019

La primera edició de la Biennal Ciutat i Ciència arrenca el dia 7 de febrer i s’estén fins al dia 11. Organitzada per l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), La Biennal Ciutat i Ciència proposa una mirada àmplia sobre el coneixement científic i la implicació ciutadana.

El dilluns 14 l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el Comissionat de Cultura, Joan Subirats, van presentar en roda de premsa les activitats que es duran a terme. Al llarg de  la Biennal, es celebraran activitats gratuïtes en més de 60 equipaments, adreçades a tots els públics i amb presència a tots els districtes de la ciutat. Més de 80 tallers, xerrades, exposicions i espectacles intentaran nodrir la ciutat de respostes a un munt de preguntes científiques que afecten a  tothom.

Ricard Solé, investigador principal en sistemes complexos a l’IBE i professor a la Universitat Pompeu Fabra, és un dels comissaris de la Biennal. A més, participa en 4 de les activitats programades.

Tanmateix, la biennal comptarà amb el Sergi Valverde, investigador principal al grup d’Evolució de la Tecnologia de l’IBE i professor visitant a la Universitat Pompeu Fabra.

 

Aquestes són les activitats on participaran els investigadors de l’IBE:

 

08/02: FRANKENSTEIN 2.0

Hora: 22 - 23:00h 

Lloc: Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

El somni de manipular o fins i tot de crear vida a partir de la matèria inanimada es reescriu avui des de la biologia sintètica, la vida artificial i la medicina regenerativa. Quines són les limitacions d’aquestes disciplines? Què hem après sobre la vida i la mort? La conferència de Ricard Solé plantejarà el tema de com va influir la ciència de l’època en la construcció del relat de Mary Shelley, amb la mirada posada també en el futur. 

Els assistents podran visitar la Reial Acadèmia de Medicina abans de la xerrada (De 19 a 22 h: visites cada 30 minuts; cal cita prèvia.

 

10/02: Taller " LA LÍNIA BLAVA;  FINS ON ARRIBARÀ LA LÍNIA DEL MAR A BARCELONA?”

Hora: 11 - 14:00h

Lloc: La Fàbrica del Sol

Amb l’escalfament global, el nostre planeta afrontarà canvis i reptes enormes. Per què puja el nivell del mar? Quin impacte té aquest augment sobre la biodiversitat marina? Com afectarà la pèrdua de gel de Groenlàndia al nostre litoral? Ens hi adaptarem? De quina manera? Amb les dades i previsions dels científics, actualment podem saber com pot canviar la línia costanera al llarg del segle XXI. Ho descobrirem a la Fàbrica del Sol de la Barceloneta, i ho entendrem encara millor marcant a l’exterior (a la platja i al passeig Marítim) la línia blava que ens permetrà imaginar com serà aquest augment del nivell del mar. A l’activitat hi participarà el Ricard Solé.

 

11/02: INTEL·LIGÈNCIA COL·LECTIVA

Hora: 18 - 19.30 h

Lloc: Espai Francesca Bonnemaison, La Cuina

Les formigues, els tèrmits i fins i tot alguns tipus de fongs posseeixen una intel·ligència col·lectiva fruit d’un gran nombre d’interaccions entre diferents individus i amb el seu entorn. Són sistemes que poden resoldre problemes complexos, com ara trobar la sortida d’un laberint o establir la millor xarxa de carreteres per unir diverses ciutats sobre un mapa. A diferència d’un enginyer, cap d’aquests individus té el coneixement necessari per resoldre aquests problemes. Com ho fan, doncs? Podem aprendre noves maneres de resoldre problemes imitant la natura? Quines diferències hi ha entre els seus cervells líquids i els nostres? En aquest diàleg entre Audrey Dussutour, experta en comportament animal, i Sergi Valverde, especialista en la dinàmica i l’evolució de les xarxes complexes i la vida artificial, resoldrem algunes d’aquestes preguntes.

 

10/02: LA AMENAZA DE ANDRÓMEDA”; CICLE PHENOMENA: CINEMA DE CIÈNCIA-FICCIÓ

Hora: 19.25 h

Lloc: Cinema Phenomena

Preu: 3 €; VO subtitulada en castellà

Un organisme de naturalesa desconeguda cau sobre un petit poble de Nou Mèxic, i es produeix un brot epidèmic que gairebé aniquila la població. Un grup de científics hi van per esbrinar quin és i d’on ve aquest patogen tan letal. Basada en la novel·la de Michael Crichton, la pel·lícula La amenaza de Andrómeda (The Andromeda Strain, 1971), de Robert Wise, ens ofereix una gran oportunitat de plantejar qüestions encara obertes i de gran actualitat. Abans de la projecció, en parlarem en un col·loqui amb experts com Santiago Elena i Maria Lluch. Quin és l’origen dels virus? Podria una gran pandèmia com la grip del 2018 tornar-se a produir? Es pot crear un virus sintètic? Podríem utilitzar els virus com a aliats en la lluita contra malalties? La recerca actual ofereix respostes, però també genera noves qüestions d’enorme importància per al nostre futur. Hi haurà un col·loqui previ, amb  experts com Santiago Elena i Maria Lluch i moderat pel Ricard Solé.

 

Més informació sobre la Biennal Ciència-Ciutat:
https://www.biennalciutaticiencia.barcelona/