Gener
Febrer
Març
Abril
Maig
Juny
Juliol
Agost
Setembre
Octubre
Novembre
Desembre

Vés enrere L'IBE participa a l'expedició 'Traversing European Coastlines' (TREC) durant la seva parada a Barcelona

L'IBE participa a l'expedició 'Traversing European Coastlines' (TREC) durant la seva parada a Barcelona

L’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) s’uneix a l’expedició TREC durant la seva parada a Barcelona. Abarcant múltiples costes europees, l'expedició 'Traversing European Coastlines' (TREC) s'associa amb institucions locals catalanes per a la investigació a la Mediterrània, amb l'objectiu de comprendre i abordar desafiaments ambientals globals.

13.03.2024

 


 

L'expedició 'Traversing European Coastlines' (TREC) , que es va estendre durant vuit mesos el 2023 al llarg de l'Atlàntic, Bàltic i Mar del Nord, ara centra la seva atenció a la Mediterrània el 2024. Dirigida pel Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL) i en col·laboració amb la Fundació Tara Ocean, el Consorci Tara Oceans i el Centre Europeu de Recursos de Biologia Marina (EMBRC), TREC és una iniciativa revolucionària a nivell continental. Amb més de 150 equips de recerca de 21 països europeus, TREC té com a objectiu aprofundir la nostra comprensió sobre les respostes dels ecosistemes costaners als desafiaments naturals i causats per l'ésser humà mitjançant el mostreig al llarg de tota la costa europea.

Durant la propera parada a Barcelona, l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF) participarà en el projecte TREC juntament amb altres institucions locals, com l'ICM-CSIC i l'IDAEA-CSIC. La participació significa un compromís amb l'avenç del coneixement científic i els esforços de conservació. L'IBE aporta equips d'avantguarda i experiència al projecte, centrant-se en diversos aspectes de l'ecologia i l'evolució marina. Motivat per la necessitat urgent d'abordar els impactes naturals i antropogènics en la biodiversitat costanera, la participació de l'IBE subratlla la importància de la investigació col·laborativa en la resolució de problemes ambientals complexos.

Específicament, dins de la iniciativa TREC, l'IBE hi contribueix a través de dos laboratoris. El Laboratori d'Ecologia i Evolució Microbiana de l'IBE, dirigit per Javier del Campo, interactuarà amb TREC utilitzant els seus equips avançats per millorar el nostre coneixement de la composició i estructura de l'holobiont coral·lí. "Utilitzarem l’equip d’imatge del camió de TREC per provar metodologies noves en alguns dels nostres corals favorits", comenta del Campo.

A més, el Laboratori de Biologia i Ecologia de Protistes Abundants de l'IBE, dirigit per Daniel Richter, participarà en el projecte TREC preparant mostres d'espècies de protistes abundants i poc caracteritzades, les quals seran tractades al camió de TREC per a la seva posterior visualització mitjançant microscòpia electrònica i de fluorescència.

Tots dos equips, així com la Unitat de Comunicació de l'IBE, també contribuiran a les activitats de divulgació i mostreig com a voluntaris durant la visita de TREC a Barcelona. A través de la seva participació, l'IBE té com a objectiu facilitar avenços científics alhora que promou la divulgació i la conscienciació sobre la importància crítica de preservar els ecosistemes costaners.

Per la seva banda, Ricard Solé, investigador principal de l'IBE al laboratori de Sistemes Complexos, participarà en l’esdeveniment científic del 18 de març durant la sessió "Planet in Focus: Dialogues on Ecosystems and Global Health" amb la xerrada "Tackling ecosystem tipping points with emergent bioengineering".

Joana Krause, investigadora predoctoral del Laboratori d'Ecologia i Evolució Microbiana, Àlex Galvez, investigador predoctoral, i Adrià Auladell, investigador postdoctoral, ambdós del Laboratori de Biologia i Ecologia de Protistes Abundants, estaran involucrats en les següents activitats:

Visita guiada al Laboratori Mòbil Avançat de l'EMBL

Alguna vegada heu sentit a parlar d'un laboratori sobre rodes? Vine a visitar el nostre laboratori mòbil, que viatja per la costa europea estudiant la biodiversitat local. En aquest laboratori trobareu tecnologia d'última generació que fa possible la investigació científica actual. Coneix el personal investigador, prova el seu equip preferit i experimenta.

Visita guiada a l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF)

L'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) és un centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), establert el 2008 a Barcelona. L'IBE es dedica a comprendre els mecanismes evolutius que generen i mantenen la biodiversitat, amb el potencial d'impulsar estratègies per a la conservació de les espècies. Compte amb un equip científic col·laboratiu i multidisciplinari que es manté a l'avantguarda dels avenços científics i tècnics. Per complir la seva missió, l'IBE porta a terme investigacions innovadores que inclouen la ciència genòmica, l'anàlisi d'ADN antic, la dinàmica de poblacions, les xarxes complexes o la intel·ligència artificial. L'IBE està al servei de la societat, amb l'objectiu final de promoure el benestar planetari a través de la investigació de frontera, i també d'informar els ciutadans sobre els seus avenços científics cap a aquest objectiu global. Durant aquesta visita, aprendràs sobre la investigació de l'IBE de la mà del personal investigador.

NEXUS ISLAND

Els ecosistemes són unitats vitals que comprenen organismes i el seu entorn. Comprendre les seves dinàmiques complexes és crucial per preservar-les. "Nexus Island" acompanya els estudiants a través d'un enfocament lúdic, aprofundint en el paper de la biodiversitat i en la vulnerabilitat dels microorganismes davant dels canvis ambientals. A través de l'activitat, es destaca el paper de la investigació per prendre accions futures relacionades amb la conservació dels ecosistemes.

Més informació aquí: https://www.embl.org/ells/teachingbase/nexus-island/

 

Més sobre TREC: L'expedició científica

L'objectiu del projecte és estudiar la biodiversitat i els ecosistemes a terra ferma i al mar, així com les interaccions dels organismes entre si i amb el medi ambient. Els equips científics recopilen informació sobre factors com la presència de contaminants, antibiòtics, pesticides o hormones, així com la temperatura, la salinitat i els nivells d'oxigen. A cada punt on l'equip mostra terra, sediments i aigües succintes, el veler Tara mostra els ecosistemes marins associats, el mateix dia i als voltants.

Les mostres biològiques són fràgils: tan aviat com es retira una gota d’aigua o una mica de terra del seu entorn natural, els organismes que contenen comencen a canviar. Per maximitzar la integritat dels organismes i estudiar-los en el context del seu entorn natural, el TREC porta el laboratori a les mostres, en lloc de portar les mostres al laboratori. En total, TREC examinarà la biodiversitat i l'adaptabilitat molecular de la vida a escala molecular a 120 llocs de mostreig costaners a 21 països europeus.

La naturalesa paneuropea d’aquest projecte significa que les mostres es prendran de manera estandarditzada. Això permetrà comparar i analitzar dades a tot Europa en lloc d'un sistema regional o nacional d'una manera que no era possible anteriorment.

Link a la web: https://www.embl.org/about/info/trec/

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact