Vés enrere La ciència més jove torna a l'IBE aquest estiu

La ciència més jove torna a l'IBE aquest estiu

Un any més, l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) participa en la iniciativa "Joves i Ciència" de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Durant aquest mes de juny, dos estudiants de batxillerat han investigat al laboratori de Biologia i Ecologia de Protists Abundants de l'IBE.

Acompanyats per l'equip de Daniel Richter, Edgar Pérez i Joan Soler, aprenen a caracteritzar els protists més abundants del planeta.

01.07.2024

Imatge inicial - Edgar Pérez i Joan Soler, estudiants del programa

Un any més, l'IBE participa en el programa de recerca d'estiu Joves i Ciència organitzat per la Fundació Catalunya-La Pedrera. Aquesta iniciativa busca preparar els científics i científiques del futur a través d'oportunitats de recerca úniques. Aquest mes de juny, els estudiants de batxillerat Edgar Pérez i Joan Soler han realitzat pràctiques al laboratori de Biologia i Ecologia de Protists Abundants de l'IBE dirigit per Dan Richter. Amb l'ajuda de l'equip científic de l'IBE, els estudiants han après a caracteritzar els protists, uns microorganismes eucariotes unicel·lulars clau per als ecosistemes marins.


Un mes al Laboratori de Biologia i Ecologia de Protists Abundants de l'IBE


Durant un mes, l'Edgar i en Joan s'han unit al grup de laboratori de Daniel Richter, que estudia els protists (microorganismes eucariotes) més abundants del planeta. Tot i que es mesuren en micròmetres, els protists són una part crítica de les cadenes alimentàries en tots els principals ecosistemes de la Terra. Tanmateix, són uns grans desconeguts i per això el laboratori de l'IBE té com a objectiu aïllar-los, cultivar-los i caracteritzar-ne la biologia cel·lular, el comportament, la rellevància ecològica i la seva evolució.
 

Edgar Pérez, Joan Soler and Daryna Zavadska at the Laboratory of Biology and Ecology of Abundant Protists.

El grup recull mostres d'aigua marina de diferents racons del món, des de les platges de Granada (Mar Carib) fins a les aigües del Mediterrani, on es poden trobar milers de protists per explorar. L'objectiu de l'Edgar i en Joan aquest mes ha estat identificar i caracteritzar les diferents espècies de protists marins d'algunes d'aquestes mostres. Per fer-ho, han après tècniques bàsiques de biologia molecular, extracció d'ADN, realització de cultius i molts altres coneixements de bioinformàtica, anàlisi de dades i evolució de protists. Com ho han fet?


Un dia a les pràctiques de "Joves i Ciència"


Amb l'ajuda de les estudiants de doctorat de l'IBE, Daryna Zavadska i Margarita Skamnelou, els joves investigadors han amplificat, clonat i seqüenciat gens 18S rRNA de cultius de protists. La seqüència del gen marcador obtinguda s'ha utilitzat per identificar l'espècie a la qual pertany el protist en qüestió.
 

S'utilitzen tècniques de microscòpia per investigar la morfologia i el comportament dels protists.

Després d'identificar-lo, l'equip ha investigat el comportament i la morfologia del protist utilitzant tècniques de microscòpia. Gràcies a això, han observat protists ciliats envoltats de bacteris en una mostra d'aigua marina de San Francisco. Els ciliats es caracteritzen per la presència d'estructures en forma de pèls anomenades cilis, que utilitzen per moure's i alimentar-se.
 

Protist ciliat envoltat de bacteris en una mostra d'aigua marina de San Francisco.

Aprèn més sobre el Biology and Ecology of Abundant Protists Lab i segueix-los a les seves xarxes socials, @beaplab_ibe, per a continuar explorant el món dels protists!