Vés enrere Marina Álvarez guanya la competició de divulgació científica Rin4’

Marina Álvarez guanya la competició de divulgació científica Rin4’

Ahir es va celebrar la final de la competició Rin4', en la qual estudiants de doctorat explicaven la seva recerca en quatre minuts davant d'un públic no especialitzat. La guanyadora Marina Álvarez, investigadora predoctoral a l'Institut de Biologia Evolutiva, representarà a la UPF al concurs “Llegeix la teva tesi en 4 minuts”.

26.05.2021

Marina Álvarez, estudiant de doctorat de l'IBE, va ser la guanyadora de la sisena edició de la competició Rin4’ (research in 4 minutes). A la seva presentació "Salvem els nostres cosins evolutius", va explicar la recerca de la seva tesi doctoral, que fa al grup de recerca Comparative Genomics. Durant quatre minuts, i utilitzant un llenguatge divulgatiu, va explicar com treballa amb mostres fecals de goril·les per crear un mapa genètic de les principals poblacions.

La guanyadora, que competia amb altres 10 finalistes, també serà la representant de la UPF al concurs “Llegeix la teva tesi en 4 minuts”, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport de la Generalitat de Catalunya, i en el qual participaran les dotze universitats catalanes. 

Durant quatre minuts, i utilitzant un llenguatge divulgatiu, MarinaÁlvarez va explicar com treballa amb mostres fecals de goril·les per crear un mapa genètic de les principals poblacions.

El jurat de la final va estar format per Enric Vallduví, Vicerector de Recerca i Doctorat; Teresa Roig, Responsable de l'àrea de Ciències Socials i Humanitats a UPF Ventures, i Núria Sebastián, directora de l'Escola de Doctorat, que també va conduir l’acte.

Los gorilas, nuestros primos evolutivos en peligro de extinción

Marina Álvarez, que s’emporta els 900 euros corresponents al primer premi, va manifestar, després de proclamar-se guanyadora: “estic molt contenta perquè hi havia molt nivell entre els i les participants. A nivell personal, participar en aquest concurs impulsat per la Universitat, em sembla una oportunitat molt enriquidora per aprendre a fer arribar la nostra recerca a la societat”. Va afegir que “sempre m’ha agradat comunicar ciència gràficament i amb imatges”.

Va explicar que a la seva tesi estudia els goril·les, amb els quals compartim el 98,3% del nostre genoma i per això podem dir que són els nostres cosins evolutius. Aquests, estan en perill d’extinció, amenaçats per la caça furtiva i la destrucció del seu hàbitat. Treballen amb mostres fecals, que no són invasives ja que no cal molestar els animals per obtenir-les. Al seu grup de recerca intenten aconseguir centenars de mostres geolocalitzades que representin les principals poblacions de goril·les per a poder crear un mapa genètic. Així, “si malauradament trobem un goril·la víctima del tràfic il·legal, comparar el seu ADN amb aquesta base de dades permetrà saber quin és el seu origen i poder-lo retornar”, va concloure.

Marina Alvarez, que se lleva los 900 euros correspondientes al primer premio, manifestó, después de proclamarse ganadora: “estoy muy contenta porque había mucho nivel entre los y las participantes. A nivel personal, participar en este concurso impulsado por la Universidad, me parece una oportunidad muy enriquecedora para aprender a hacer llegar nuestra investigación a la sociedad”. Añadió que “siempre me ha gustado comunicar ciencia gráficamente y con imágenes”.

Explicó que en su tesis estudia los gorilas, con los cuales compartimos el 98,3% de nuestro genoma y por eso podemos decir que son nuestros primos evolutivos. Estos están en peligro de extinción, amenazados por la caza furtiva y la destrucción de su hábitat. En el laboratorio trabajan con muestras fecales, que no son invasivas ya que no hay que molestar los animales para obtenerlas. En su grupo de investigación intentan conseguir centenares de muestras geolocalizadas que representen las principales poblaciones de gorilas para poder crear un mapa genético. Así, “si desgraciadamente encontramos un gorila víctima del tráfico ilegal, comparar su ADN con esta base de datos permitirá saber cuál es su origen y poderlo devolver”, concluyó.