Vés enrere Simpòsium inaugural del Programa de Genòmica Mèdica Evolutiva

Simpòsium inaugural del Programa de Genòmica Mèdica Evolutiva

El primer simpòsium del Programa de Genòmica Mèdica Evolutiva, un nou programa compartit entre el CRG, la UPF i l'IBE.

El primer simpòsium sobre Genòmica Mèdica Evolutiva es celebrarà el 20 de novembre a l'Auditori del PRBB, reunint investigadors de diferents camps per explorar els avenços genòmics recents i les noves aproximacions a les malalties.

Accessible a un ampli públic, l'esdeveniment cobrirà diversos temes, metodologies i sistemes de model, convidant a compartir idees tant d'evolucionistes com d'investigadors centrats en la salut.

13.11.2024

Imatge inicial

El Programa Conjunt de Genòmica Mèdica Evolutiva (Programa EvoMG) és una iniciativa liderada per tres institucions situades al PRBB de Barcelona: el CRG, UPF-MELIS i l'IBE. L'objectiu d'aquest programa és reunir investigadors de diferents àrees per fomentar l'aplicació d'aproximacions evolutives per entendre millor les malalties i millorar la salut humana.

La nostra història evolutiva ha modelat els nostres genomes i, per tant, la nostra susceptibilitat a les malalties. Cada pacient pot ser vist com el resultat d'un procés evolutiu que va començar fa milers de milions d'anys i que continua fins avui. La diversitat genòmica emergeix com una signatura d'aquest procés evolutiu: a través de fílums, espècies, poblacions i cèl·lules. Explorar aquesta diversitat per millorar la salut humana és l'objectiu global de la Genòmica Mèdica Evolutiva.

Aquesta disciplina emergent es troba a la intersecció de dues disciplines més àmplies: la genòmica mèdica i la medicina evolutiva. Tot i que la genòmica mèdica ofereix coneixements valuosos sobre les malalties humanes, abordar-la des dels principis de l'evolució, inspirats en la medicina evolutiva, promet noves descobertes i metodologies.

La investigació en Genòmica Mèdica Evolutiva inclou una àmplia gamma de temes, tots amb en comú el seu enfocament evolutiu per entendre i/o abordar les malalties humanes. Aquests inclouen la medicina personalitzada, l'evolució de les malalties, models genòmics comparatius de malalties, l'evolució de l'envelliment, l'evolució del càncer, la patogenicitat microbiana i l'evolució (co)evolutiva microbioma-hoste, els virus i la immunologia evolutiva.

El primer simpòsium del programa conjunt de Genòmica Mèdica Evolutiva del Centre de Regulació Genòmica (CRG), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE; CSIC-UPF) reunirà investigadors de totes aquestes àrees. Els avenços recents i en curs en genòmica mèdica i la creixent diversitat de genomes disponibles fan que aquest simpòsium sigui molt oportú per atraure tant biòlegs evolutius que treballen en projectes rellevants per a les malalties com altres investigadores o investigadors interessats en la salut humana, des de científics biomèdics fins a clínics, que estan interessats en una nova manera de pensar sobre les malalties.

 

Les conferències del simpòsium seran accessibles a un públic molt ampli, ja que tots els ponents estan acostumats a parlar amb un públic no especialitzat i cobriran temes diversos així com metodologies i sistemes de model relacionats.

El director de l'IBE, Salvador Carranza, participarà en la inauguració de l'esdeveniment juntament amb el coordinador del programa de recerca Evolutionary Medical Genomics, Luis Serrano, Director del CRG, Cristina Pujades, vicerectora de recerca a la UPF i Núria Montserrat, actual consellera de Recerca i Universitats del Govern de Catalunya.

El simpòsium començarà el 20 de novembre i es durà a terme durant tres dies. Accediu a l'horari i apreneu més sobre el simpòsium aquí.

 

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact