La ciència està plena de SHEroes que amb la seva passió, treball i creativitat han inspirat la biologia evolutiva d'avui.

Com a part del nostre compromís amb la societat, l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) vol donar crèdit i visibilitat als assoliments de les científiques en evolució.

Amb aquest objectiu, llancem la campanya #WhoisyourSHEro per a compartir històries de dones que han tingut un impacte en la carrera científica dels / les nostres investigadors/es a través de les xarxes socials i la web.

La campanya continua avançant a mesura que més i més dones en evolució inspiren a la comunitat IBE.

Pots unir-te a la conversa a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #WhoisyourSHEro.

 

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.
 

 

Vés enrere L'IBE participa al BioBanc de la Fundació Barcelona Zoo per a la conservació, el banc de teixits i les cèl·lules d'animals referent del sud d'Europa

L'IBE participa al BioBanc de la Fundació Barcelona Zoo per a la conservació, el banc de teixits i les cèl·lules d'animals referent del sud d'Europa

El projecte, pioner a Espanya, té per objectiu la conservació de la biodiversitat mitjançant la preservació de biomaterials d'animals.  

El BioBanc compta amb dues seus, una a l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, centre mixt CSIC i UPF), i l'altra a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).    

El projecte compta amb el suport d'eminents professionals de la investigació i la biodiversitat, com el Dr. Oliver Ryder, director del Frozen Zoo de San Diego, el projecte mundial de biobanking més gran per a la conservació, i les col·laboracions de Manel López Béjar, investigador de la UAB i Tomàs Marquès Bonet, investigador ICREA a l'IBE.       

21.12.2021

 

Més de 30.000 espècies d'animals estan actualment en perill d'extinció, segons determina la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), una xifra que creix any rere any. En aquest context, en què la biodiversitat està cada cop més amenaçada i ens enfrontem a la sisena extinció massiva, és prioritari preservar materials animals per a les futures generacions. 

Davant d'aquesta situació, la Fundació Barcelona Zoo impulsa i coordina el projecte de BioBanc per a la conservació, un projecte integral per preservar biomaterials i cèl·lules viables, i per facilitar l'estudi d'animals de manera menys invasiva, prioritzant una investigació que contribueixi a la conservació de les espècies ara i en el futur.  

 

El BioBanc està organitzat al voltant de dues seus: un Banc de teixits i gàmetes viables a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i un Banc de línies cel·lulars, anomenat CryoZoo, a l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), centre mixt del CSIC i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La iniciativa neix amb la vocació de convertir-se en un centre de referència europeu, i compta amb la implicació d'institucions com l'Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA) i persegueix contribuir a iniciatives globals com el World Biobank for Conservation.        

"El BioBanc, amb seu a l'IBE i a la UAB, posarà a disposició de la comunitat científica global mostres moleculars i genòmiques preses sense afectar el benestar dels animals".

Es tracta d'un projecte emmarcat al Nou Model del Zoo de Barcelona aprovat el 2019, amb l'educació, la investigació i la conservació com a eixos estratègics. D'aquesta manera, es dóna un impuls a la feina a favor de la preservació de la biodiversitat, sobretot de les espècies amenaçades, i situa la recerca en una posició prioritària de la seva activitat.  

 

Sobre el BioBanc

El projecte BioBanc persegueix homogeneïtzar de manera eficient les mostres de teixits i cèl·lules d'espècies animals que s'han recollit fins ara, no només del Zoo de Barcelona sinó d'altres fonts. Això facilitarà un ús responsable i sostenible de les mostres per a una àmplia gamma d'aplicacions que milloraran la investigació fonamental i la conservació d'espècies en perill d'extinció.  

Els objectius i les línies de treball d'aquest BioBanc són:

- La conservació de tota mena de teixits animals, prioritzant els neuronals i els implicats en la reproducció.         

- La creació de línies viables cel·lulars i de línies de cèl·lules mare.         

- L'ús de tecnologia de reproducció in vitro.         

- La histologia, l'estudi de l'estructura microscòpica del material biològic i la citometria per l'estudi de les cèl·lules de la sang.           

- La completa caracterització molecular de les espècies més amenaçades.         

 

El projecte BioBanc persegueix facilitar l'ús responsable i sostenible de mostres biològiques per millorar la investigació fonamental i contribuir a la conservació de la biodiversitat, especialment d'espècies amenaçades o en perill d´extinció.

Amb tot això, es vol contribuir a la preservació de les espècies mitjançant la gestió informada, tant des del punt de vista molecular, ecològic com poblacional.

 

El CryoZoo, un projecte cel·lular innovador amb seu a l'IBE

 

Des de l'any 2018, la Fundació Barcelona Zoo treballa al CryoZoo conjuntament amb l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE). El CryoZoo s'emmarca en una àrea de treball innovadora al voltant de les línies cel·lulars, i neix amb la intenció de ser l'equivalent europeu del Frozen Zoo de San Diego, una institució pionera des de la seva creació el 1964 i reconeguda a nivell mundial en aquest camp, amb una col·lecció de 10.000 línies cel·lulars de més de 900 espècies; la més gran del món.    

Per això, la seva coordinadora, Cira Martinez, comptarà amb el suport com a assessor extern del Dr. Oliver Ryder, Director de Genètica de la Conservació de la Dotació Kleberg a l'Aliança per la Fauna Salvatge del Zoo de Sant Diego i del Dr. Tomàs Marquès Bonet de l'IBE, fomentant l'intercanvi de coneixement i de personal per impulsar el CryoZoo.        

El tret característic que diferencia el CryoZoo d'altres iniciatives similars és que a més d'emmagatzemar línies cel·lulars, s'hi realitza una caracterització molecular (amb el genoma complet, per exemple) que es posarà al servei de la comunitat científica de manera pública. Per tant, no serà només un magatzem de cèl·lules valuós, també serà un repositori d'informació molecular que evitarà haver d'interaccionar reiteradament amb animals en captivitat.          

A partir d'aquestes primeres cèl·lules, el CryoZoo emprarà tècniques de reprogramació cel·lular per a la creació de cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPSC, de l'anglès induced Pluripotent Stem Cells), que en un futur podrien arribar a ser diferenciades en cèl·lules reproductores, últim recurs per als animals en perill d'extinció. Pel que fa a les dades genètiques, aquestes permetran realitzar estudis comparatius entre espècies, lluitar contra el tràfic il·legal d'animals i potencialment restaurar la diversitat genètica perduda en aquestes darreres dècades.      

El CryoZoo compta amb 230 mostres de 118 espècies diferent, de les quals aproximadament el 50% provenen del Zoo de Barcelona. Disposa d'unes 120 línies cel·lulars establertes, el 70% de les quals procedeixen del Zoo de Barcelona. Pel que fa als genomes seqüenciats, disposa de 45 genomes complets, dels quals el 90% corresponen a mostres del Zoo de Barcelona i uns 50 cariotips dels quals els 80% provenen de mostres del Zoo de BCN.          

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact