La ciència està plena de SHEroes que amb la seva passió, treball i creativitat han inspirat la biologia evolutiva d'avui.

Com a part del nostre compromís amb la societat, l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) vol donar crèdit i visibilitat als assoliments de les científiques en evolució.

Amb aquest objectiu, llancem la campanya #WhoisyourSHEro per a compartir històries de dones que han tingut un impacte en la carrera científica dels / les nostres investigadors/es a través de les xarxes socials i la web.

La campanya continua avançant a mesura que més i més dones en evolució inspiren a la comunitat IBE.

Pots unir-te a la conversa a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #WhoisyourSHEro.

 

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.

 

Vés enrere Revelen la història evolutiva dels rèptils d'Aràbia

Revelen la història evolutiva dels rèptils d'Aràbia

Un equip internacional de recerca liderat per l'Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) desxifra com es genera i s'estén la biodiversitat a Aràbia utilitzant els rèptils com a model. 

L'estudi, basat en el treball de camp de 15 anys per part de l'equip a la Península Aràbiga, revela que les muntanyes que l'envolten són punts clau per a la generació de diversitat a tot el territori.

L'anàlisi evolutiu que recull l'article podria ajudar en la conservació d'espècies de rèptils a Aràbia i també a altres zones afectades per l'aridificació i el canvi climàtic.

11.05.2021

Mentre que algunes zones del món són reconegudes per la seva gran biodiversitat, com els tròpics, altres, com ara els deserts, són generalment percebuts com a privats de diversitat. Tanmateix, això s'allunya molt de la realitat. De fet, moltes zones àrides d'arreu del món compten amb abundants espècies adaptades a les dures condicions ambientals.

Ara un estudi liderat per Salvador Carranza, investigador principal i director de l'Institut de Biologia Evolutiva (CISC-UPF), i amb Jiří Šmíd de la Charles University (Praga) com a primer autor explica com es genera la biodiversitat de rèptils a Aràbia.

El treball, que recopila informació espacial i filogenètica basada en més de 15 anys de viatges a zones de difícil accés d'Aràbia, desxifra els patrons generals, la història evolutiva i els centres d’origen de diversitat d'escatosos (llangardaixos, sargantanes, dragons, llangardaixos àpodes, i serps) a la Península Aràbiga.

L'equip ha descobert que les muntanyes que envolten la península son els centres de diversificació que generen noves espècies i mantenen la seva gran diversitat. Tot i que cobreixen una àrea menor respecte els deserts d’Aràbia, la clau es troba en la diversitat d'ambients que aquestes presenten. Els deserts a l'interior de la Península Aràbiga, en canvi, estan majoritàriament habitats per espècies generalistes àmpliament distribuïdes.

L' estudi no només llança llum sobre els processos que han ajudat a generar i mantenir la fauna diversa i única dels escatosos d’Aràbia, sinó que també pot ajudar en la conservació d'espècies a aquest i d'altres territoris afectats per l'aridificació i el canvi climàtic.

Article de referència: Šmíd J, Sindaco R, Shobrak M, Busais S, Tamar K, Aghová T, Simó-Riudalbas M, Tarroso P, Geniez P, Crochet P-A, Els J, Burriel-Carranza B, Tejero-Cicuéndez H, Carranza S (2021). Diversity patterns and evolutionary history of Arabian squamatesJournal of Biogeography, 48: 1183–1199; DOI:  https://doi.org/10.1111/jbi.14070