Vés enrere Evolució puntuada: comprenent els canvis sobtats en la natura i la societat

Evolució puntuada: comprenent els canvis sobtats en la natura i la societat

L'equip d'Evolució de Xarxes de l'IBE ens guia a través dels grans canvis històrics amb una nova mirada evolutiva que il·lumina les dinàmiques de la biologia molecular, l'antropologia i els sistemes socials i tecnològics: la teoria de l'Evolució Puntuada.

03.07.2024

Imatge inicial

Fa aproximadament 251,9 milions d'anys, una explosió volcànica massiva va estar a punt de posar fi a tota la vida a la Terra. Conegut com l'Extinció del Pèrmic, aquest esdeveniment puntual va canviar radicalment la vida i els ecosistemes que havien existit fins aleshores. Juntament amb aquesta onada de devastació va arribar la innovació, i l'extinció massiva va desencadenar l'aparició de moltes formes de vida mai vistes abans. Aquests esdeveniments catastròfics no són exclusius dels temps prehistòrics; continuen influint el nostre món avui en dia, tot i que ara moltes d'aquestes situacions són causades per nosaltres mateixos.

L'evolució puntuada explica les nombroses causes darrere del sorgiment i la caiguda sobtada d'espècies, cultures i tecnologies. Des de volcans fins al canvi climàtic, l'evolució puntuada es produeix quan llargs períodes d'estabilitat són intercalats amb els canvis ràpids que donen forma al nostre món.

La nova teoria, que s'inspira en la teoria de l'equilibri puntuat que els paleobiòlegs van proposar fa 50 anys, ha proporcionat un marc per comprendre els canvis abruptes d'espècies en el registre fòssil. No obstant això, l'evolució puntuada no només ajuda a explicar el registre fòssil, sinó que també il·lumina les dinàmiques de la biologia molecular, l'antropologia i fins i tot els sistemes socials i tecnològics. Podrien els esclats d'innovació que defineixen la història humana i la tecnologia moderna ser una altra forma d'aquesta antiga dansa evolutiva?

 

Esclats biològics: l’evolució en les ciències de la vida

La investigació sobre l'evolució puntuada durant els darrers 50 anys ha mostrat que l'evolució sovint es produeix en salts sobtats en lloc de mitjançant canvis graduals. Aquest patró es veu clarament en la ràpida evolució dels carcinomes, on canvis genètics importants creen noves línies cel·lulars. La pandèmia de COVID-19 ha il·lustrat perfectament aquest fenòmen, mostrant com els virus poden adaptar-se ràpidament en resposta a pressions externes, generant desafiaments continus per a la salut pública. Aquests exemples ressalten la importància de reconèixer l'evolució puntuada per comprendre les dinàmiques de les malalties i dissenyar intervencions efectives.

 

Creativitat humana: avenços ràpids en l'antropologia

L'antropologia ofereix exemples sorprenents d'evolució puntuada. Fa aproximadament 45.000 anys, durant la "Transició del Paleolític Superior", la creativitat i la tecnologia humanes van experimentar un avenç ràpid. En un salt sobtat respecte a mil·lennis de lent progrés, els nostres avantpassats van començar a desenvolupar eines avançades, crear art intricant i formar estructures socials complexes. Aquest esclat d'innovació subratlla com les societats humanes poden transformar-se ràpidament en resposta a pressions ambientals i socials, reflectint els mateixos patrons de canvi sobtat vistos al llarg de l'evolució.

 

Revolucions tecnològiques: de l'era industrial a la IA

L'evolució tecnològica sovint segueix un patró de salts sobtats en lloc d'un progrés constant. Observant la revolució industrial o l'era digital: ambdues van portar canvis ràpids i transformadors. Avui en dia, estem presenciant això novament amb la intel·ligència artificial (IA). Durant anys, la IA ha avançat lentament, però l'arribada de grans models de llenguatge ha provocat una explosió de noves capacitats, transformant indústries i la vida quotidiana gairebé d'un dia per l'altre. L'evolució puntuada en la tecnologia suggereix que les innovacions poden sorgir en esclats sobtats i dramàtics, transformant el nostre món de maneres que encara no podem predir.

Canvi climàtic i ecosistemes marins: lliçons del passat

L'extinció massiva del Pèrmic, que va ocórrer fa aproximadament 250 milions d'anys, és un exemple primordial d'evolució puntuada en la geologia. Aquest esdeveniment, que va ser el resultat de l'activitat volcànica a les trampes siberianes, va causar l'extinció del 95% de les espècies existents. L'alliberació massiva de diòxid de carboni va generar canvis climàtics dràstics, exemplificant com l'evolució puntuada pot operar a escala planetària. Les alliberacions ràpides de diòxid de carboni, tant en el passat com en el present, impulsen l'evolució. Els oceans aclaparadors, la pols atmosfèrica i els corrents oceànics causen reaccions ràpides, provocant un escalfament global accelerat i oceans àcids, posant en perill els ecosistemes marins i la biodiversitat.

Una crida a l'acció: superant els desafiaments planetaris a través de la mirada evolutiva

Quan es produeix una gran alliberació de carboni a l'atmosfera, com està passant amb el canvi climàtic, pot donar lloc a la ràpida aparició d’espècies noves després que moltes hagin desaparegut. Aquest esdeveniment puntual, que ha tingut lloc en el passat, probablement es repetirà a causa de les nostres pròpies accions, representant un perill seriós per a la supervivència de moltes espècies. No obstant això, a diferència d'altres espècies, tenim la capacitat de preveure els canvis i respondre. Reconeixent el patró similar de l'evolució puntuada en el passat i el present, podem ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic i mantenir el delicat equilibri de la vida a la Terra.

L'evolució puntuada no és merament una relíquia del passat; continua modelant el nostre món. Ja sigui abordant el canvi climàtic, conservant la biodiversitat o navegant pels canvis tecnològics, comprendre l'evolució puntuada ens brinda un poderós marc per a l'acció. Observant el canvi climàtic a través d'una mirada evolutiva, la societat pot preparar-se millor i influir en el futur del planeta i els seus habitants.

 

Article referenciat

Duran-Nebreda, S., Bentley, R. A., Vidiella, B., Spiridonov, A., Eldredge, N., O’Brien, M. J., & Valverde, S. (2024). On the multiscale dynamics of punctuated evolution. Trends in Ecology & Evolution. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tree.2024.05.003

Multimèdia

Perfils dels protagonistes:

Sergi Valverde
Salvador Duran
Blai Vidiella

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact