Vés enrere Iñaki Ruiz-Trillo, astronauta a la darrera missió d'Astroland

Iñaki Ruiz-Trillo, astronauta a la darrera missió d'Astroland

L'investigador de l'IBE Iñaki Ruiz-Trillo ha experimentat què se sent quan ets un colon a Mart de la mà d'Astroland Interplanetary Agency. L'agència espanyola proposa un viatge a l'interior d'una cova que simula en tot moment una missió a Mart sense sortir de la Terra.  L'Iñaki, que ha estat comandant de la darrera missió de recerca a la cova càntabra, ens explica com ha estat això de fer recerca en condicions "extraterrestres".

13.02.2020

 

Mart és l'únic lloc conegut més enllà del planeta Terra on la vida - tal com la coneixem - podria ser possible. Ara, tots els ulls estan posats en aquest planeta. No en va, agències espacials i empreses privades asseguren que els humans trepitjaran el planeta vermell a la dècada de 2030.

En aquest enclau, l'espanyola Astroland Interplanetary Agency proposa una experiència dins d'una cova a una hora en cotxe de Santander, on es recreen les condicions de vida que es trobarien al planeta vermell. A cada missió, fins a vuit tripulants passen tres dies aïllats posant a proba tecnologies aeroespacials i també les metodologies més innovadores per a l'entrenament dels astronautes.

L'espanyola Astroland Interplanetary Agency proposa una experiència dins d'una cova a una hora en cotxe de Santander, on es recreen les condicions de vida que es trobarien al planeta vermell. 

Amb aquest objectiu, Astroland ha muntat una cúpula a l'interior de la cova, que vol imitar un possible "hàbitat" per als primers colons que habitessin Mart. La cúpula disposa de lliteres una cuina, i alguns espais comuns on discutir o treballar durant la missió. L'habitatge també disposa d'una  sala d'operacions amb tecnologies de comunicació de darrera generació, mitjançant les quals els astrolanders contacten amb la sala de control a Santander. Des d’allà, personal d'Astroland s'assegura que la missió segueix el seu curs i interactuen amb els astronautes per a resoldre les incidències que puguin succeir durant l'experiència.

El projecte de l'agència ha convidat només a 100 persones de diferents disciplines, escollides per a donar el primer pas a Mart des d'una gran cova situada a Arredondo (Cantàbria). L'Iñaki Ruiz-Trillo, investigador de l'IBE al grup Multicellgenome ha estat un dels convidats a la darrera missió de base científica.

En aquesta missió, l'objectiu era posar a prova les possibilitats de dur a terme una expedició amb treball de camp en condicions "extraterrestres". L'Iñaki Ruiz-Trillo ha estat el comandant de l'expedició i ha dirigit la missió a dins de la cova.

Iñaki Ruiz-Trillo, investigador del IBE(CSIC-UPF) ha sigut el comandant de la darrera expedició y ha dirigit la missió dins de la cova d'Astroland.

Durant els dies que va durar l'experiència, l'equip va poder fer tres mostrejos a la cova - sempre abilalts amb els vestits espacials i seguint el protocol de despressurització - ,  i va recollir una quinzena de mostres. L'Iñaki, juntament amb l'Antonio Guillén, expert en microbiologia i la Carmen Soler, estudiant de master del Jardín Botánico, van realitzar l'anàlisi de les mostres a la pròpia cúpula - els investigadors van improvisar-hi un laboratori molt compacte per a dur a terme la seva feina in-situ. Per ara, de l'anàlisi inicial van extreure'n la descoberta d'una nova espècie d'ameba (que de moment han anomenat Astroquadrula).

Ara ja de tornada de la seva expedició, l'Iñaki ens ha explicat en primera persona com ha estat globalment l'experiència "Astroland".

 

Què ha significat per a tu la teva participació com a comandant a Astroland? 

Ha estat una bona experiència, tant per la participació en poder posar a prova la tecnologia espacial que estan desenvolupant com per l'experiència de ser “responsable" durant unes hores d’un equip internacional i multidisciplinari. Crec també que vaig aprendre molt sobre mi i sobre la meva manera de portar un equip de treball, i em va fer veure els meus punts forts i els febles."

Com creus que aquesta experiència pot impactar el món de la recerca i en particular a la teva investigació?

Crec que la feina que està fent Astroland és molt interessant, tant per al desenvolupament tecnològic com per a conèixer millor la psicologia humana. En particular, a nosaltres el que ens interessa és la capacitat de poder mostrejar en una cova tan gran i poder-hi analitzar in-situ les mostres a la base que tenen muntada.

"Crec que experiments comoel que proposa Astroland ens poden fer valorar tot lo que tenim a la Terra y animar-nos a fer un esforç per a preservar-ho", comenta Iñaki Ruiz-Trillo. 

 

 

Creus que el futur de la nostra espècie es podria trobar fora del planeta Terra? Creus que les expedicions a Mart estan més a prop del que ens pensem?

El futur de l'espècie humana podria trobar-se fora del planeta Terra. No s’ha de descartar aquesta possibilitat! Però també crec experiments com aquest ens poden fer adonar del que tenim a la Terra (i que no tindríem a Mart, per exemple), i animar-nos a fer un esforç per preservar-ho. Jo, sincerament, prefereixo la Terra a Mart.

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact