Descobrint Vida

Qui som

Desxifrant Evolució

Qui som

Conservant Biodiversitat

Qui som

Vés enrere Investigadors de l'IBE llancen una nova guia de rèptils d'Oman

Investigadors de l'IBE llancen una nova guia de rèptils d'Oman

Salvador Carranza i Bernat Burriel de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), i Johannes Els, Cap de l'Autoritat d'Àrees Protegides i Medi Ambient de Sharjah (Emirats Àrabs Units), publiquen una nova guia dels rèptils d'Oman.

El llibre recull el treball de més de 7 campanyes dutes a terme entre 2005 i 2017 per l'equip del laboratori de Carranza en territori Omaní, amb més de 111 espècies rèptils identificades de les quals n'han descrit 17, 10 endèmiques.

La combinació del treball de camp i les anàlisis morfològiques i genètiques de les espècies ha permès al grup de recerca identificar tots els rèptils que habiten a Oman, caracteritzat per ser un poderós nínxol de biodiversitat per a aquest grup d'animals. 

22.12.2021

L'equip del laboratori Sistemàtica, biogeografia i evolució de rèptils i amfibis, liderat per Salvador Carranza, sintetitza una dècada de recerca a Oman amb la publicació d'una nova guia de camp de rèptils del territori. 

Els autors de la guia, Salvador Carranza i Bernat Burriel de l'IBE, centre mixt del CSIC i la universitat Pompeu Fabra, Johannes Els, de l'Autoritat d'Àrees Protegides i Medi Ambient de Sharjah, recullen el coneixement actual de les més de 111 espècies que habiten els diversos ecosistemes d'Oman, des de les muntanyes dels Hajar passant pel desert de Rub' Al Khali i arribant fins al mar d'Aràbia i les seves illes.

El llibre ha estat publicat per l'editorial Digital CSICes pot descarregar gratuïtament a la seva pròpia web. Compta amb una gran quantitat de fotografies fetes per diversos autors i il·lustracions de Jhulyana López-Caro, il·lustradora científica i anteriorment estudiant de màster al grup de Carranza.

El llibre recull el treball de més de 7 campanyes dutes a terme entre 2005 i 2017 per l'equip del laboratori de Carranza en territori Omaní, amb més de 111 espècies rèptils identificades de les quals n'han descrit 17, 10 endèmiques.

"La creació d'aquest llibre ha estat tot un repte. Des de l'obtenció de les mostres de les espècies fins a la maquetació, el disseny i la producció del llibre ha estat realitzat per nosaltres. Això ens ha suposat moltes hores de feina, però ha valgut la pena perquè han fet possible que aquest llibre es pugui distribuir de forma gratuïta”, comenta Bernat Burriel, investigador predoctoral al grup de Carranza i coautor del llibre.

 

Oman: un territori únic per la seva biodiversitat 

Igual que les illes, les zones extremadament àrides i els deserts de sorra mostren nivells baixos de riquesa d'espècies. No obstant això, en aquestes condicions extremes els rèptils prosperen, ja que han sabut adaptar-se i diversificar-se, portant al límit la seva fisiologia i modificant-ne el comportament per fer-ne front. En aquests ecosistemes els rèptils juguen un paper especialment important com a depredadors, preses, dispersors de llavors, espècies comensals i com a control natural de plagues.

 

Oman, un sultanat de la Península Aràbiga amb més d'un 60% de planes de grava àrides, acull una rica diversitat de rèptils. De fet, a Oman es troben aproximadament el 50% del nombre total d'espècies de rèptils de la Península Aràbiga. Tot i la seva elevada biodiversitat, fins no fa gaire bona part de les espècies de rèptils d'Oman eren desconegudes. Sens dubte, la nova guia d'accés obert ampliarà el coneixement sobre les espècies del territori omaní i permetrà a les administracions desenvolupar accions concretes per a la conservació d'aquestes espècies.

La nova guia d'accés obert ampliarà el coneixement sobre els rèptils del territori omaní i permetrà a les administracions desenvolupar accions concretes per a la seva conservació.

"La fauna de rèptils d'Aràbia és molt rica però alhora desconeguda, estant la informació disseminada per multitud d'articles científics no accessibles per a la majoria de la població que són els que estan en contacte amb la biodiversitat. Aquest exercici de síntesi del coneixement en una guia ben il·lustrada és bàsic per transmetre el coneixement a les comunitats locals i representa un material imprescindible perquè puguin reconèixer, apreciar, respectar, i estar orgullosos de la biodiversitat del seu país”, comenta Els.

"Aquesta guia va començar a gestar-se amb la nostra primera campanya a Oman el 2005. Des d'aleshores han seguit moltes campanyes, moltes aventures, i sobretot molts col·laboradors tant d'Oman com d'altres països que han participat al treball de camp i als estudis al laboratori. Tot aquest esforç i treball en equip s'ha traduït en uns records inoblidables i fins ara deixa com a llegat nombrosos articles per part dels participants, i aquest llibre on es resumeix tot el coneixement sobre els rèptils d'Oman, incloent les 17 espècies noves descrites pel nostre equip, 11 endèmiques", conclou Carranza.

"Tot aquest esforç i treball en equip s'ha traduït en uns records inoblidables i aquest llibre amb tot el coneixement sobre els rèptils d'Oman, incloent les 17 espècies noves descrites pel nostre equip, 11 endèmiques", conclou Carranza.

Sobre els rèptils: un grup animal únic i adaptat a entorns i temperatures extremes

Els rèptils són el grup més divers de vertebrats terrestres. Hi ha més de 11.500 espècies diferents de rèptils a tot el món, dividits en tortugues, serps, llangardaixos i cocodrils, caracteritzats per la seva coberta exterior escamosa.

El paper dels rèptils com a principals actors ecològics al nostre planeta va començar fa molt de temps, quan van adquirir una reproducció independent de l'aigua i es van establir com els primers vertebrats totalment terrestres, fa 245 milions d'anys. Els rèptils van dominar la terra durant 150 milions d'anys, i la seva evolució va donar lloc a alguns dels animals més increïbles que hagin viscut mai al nostre planeta, incloses moltes espècies de dinosaures. 

Gràcies a la cinquena extinció massiva (fa aproximadament 65 milions d'anys), gran part dels grans rèptils van desaparèixer i els mamífers, aus i petits rèptils van tenir l'oportunitat de radiar i diversificar. Com a resultat, els rèptils han acumulat una gran diversitat d'estratègies morfològiques, de comportament, ecològiques i defensives per adaptar-se a diferents entorns.

Malgrat la seva fascinant història evolutiva, els rèptils no sempre són apreciats. Alguns fins i tot desperten gran temor per la seva força, verí o perillositat, com els cocodrils i les serps. Tanmateix, aquest nombrós grup exhibeix algunes característiques úniques que ens poden ensenyar moltes lliçons en un entorn canviant com l'actual, cada cop més càlid i amb més territoris àrids.

La conservació de la diversitat de rèptils també pot tenir beneficis importants per a la nostra salut. De fet, s'han desenvolupat fàrmacs a partir del verí de serps per tractar malalties cardiovasculars. Això no obstant, es calcula que s'han identificat i caracteritzat menys del 0,01% de les toxines presents en aquests verins.

Connecta amb l'IBE

Segueix les novetats científiques i divulgatives del centre

Subscriu-te

Trustees

 
Universitat Pompeu FabraCSICMinisterio de ciencia, innovación y universidades


 

With the support of

 


 


 
Member of

Associate
member of


Distinctions