Una celebració de l'IBE per al record
Una celebració de l'IBE per al record
Ahir a l'IBE va ser un dia per a celebrar. Per a commemorar els seus 10 anys d'història, l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) va organitzar el simposi científic "Trends in Evolutionary Biology" a l'auditori del PRBB.
La cerimònia va ser inaugurada pel Rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, Lluís Calvo, Coordinador Institucional del CSIC a Catalunya, i Tomàs Marquès-Bonet, Director de l'IBE. El discurs de Marquès-Bonet va girar en torn dels èxits i perspectives d'IBE, però també sobre la missió global de la institució.
En paraules de Marquès-Bonet, "L'IBE va sobre ciència. Ciència per a descobrir la vida; ciència per a desxifrar l'evolució; ciència per a conservar la biodiversitat. És només una petita part de la ciència: la biologia evolutiva. Però tot i així, és una àrea emocionant, meravellosa i diversa".
"L'IBE va sobre ciència. Ciència per a descobrir la vida; ciència per a desxifrar l'evolució; ciència per a conservar la biodiversitat". Tomàs Marquès-Bonet, Director de l'IBE
La cerimònia d'obertura va ser seguida per la primera sessió científica, per part de José Luis Gómez-Skarmeta del Centre Andalús de Biologia del Desenvolupament. Va donar una xerrada titulada "Evolution ofregulatory landscapes", sobre com els vertebrats van aparèixer gràcies als enormes augments en la regulació dels gens.
Després de la pausa del cafè, va arribar l'hora de la segona sessió científica.
Va ser inaugurada per Nicole King, de l'Howard Hughes Medical Institute i la Universitat de Califòrnia. Durant la seva xerrada sobre "Choanoflagellates and the origin of animal multicellularity", va recordar a l'audiència que "no hi ha una innovació clau única que expliqui els orígens dels animals".
La va seguir Toni Gabaldón, del Barcelona Supercomputing Centre (BSC-CNS) i de l'Institute of Research in Biomedicine (IRB), amb una xerrada titulada “Nothing in genomics makes sense if not in the light of evolution”. Gabaldón va animar als seus col·legues a pensar lateralment, i també va dedicar un minuts d'atenció a Darwin i Carl von Linné, en una data molt important per a la biologia evolutiva a l'IBE.
Anna-Sapfo Malaspinas, del Departament de Biologia Computacional de la Universitat de Lausana, va donar l'última xerrada del matí. La seva xerrada, titulada "Insights into early human migrations with modern and ancient genomic data", va plantejar la pregunta de si "l'Out of Africa va succeir en una o dues onades?". Malaspinas ens va recordar que el genoma humà antic i modern encara té molt que revelar sobre la història.
La cerimònia va concloure amb un esmorzar per a tots els convidats, que van brindar per l'emocionant futur de l'IBE, encara per venir.