Vés enrere Desentranyada la demografia de les poblacions humanes del nord d'Àfrica mitjançant l'ús de dades genòmiques i d'intel·ligència artificial

Desentranyada la demografia de les poblacions humanes del nord d'Àfrica mitjançant l'ús de dades genòmiques i d'intel·ligència artificial

Un estudi liderat per l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: UPF-CSIC) confirma que les poblacions àrabs i amazigues del nord d'Àfrica tenen orígens genètics diferents. Per primera vegada, aquest estudi situa l'origen dels amazics a l'epipaleolític, fa més de vint mil anys.

La recerca conclou que l'origen genètic de la població àrab actual del nord d'Àfrica és molt més recent del que es creia fins ara, situant-lo al segle VII dC.

L'equip ha dissenyat un model demogràfic innovador que utilitza intel·ligència artificial per analitzar genomes complets de les dues poblacions.

02.08.2024

Imatge inicial -

Format per Tunísia, Líbia, Marroc, Egipte i Algèria, el nord d'Àfrica és un gresol de cultures en el qual predominen dues poblacions humanes amb llengua i cultura pròpies: els àrabs i els amazics. Part de la seva història ha quedat enterrada sota el desert, d'on algunes investigacions han extret restes humanes de fins a 300.000 anys d'antiguitat. No obstant això, els seus orígens continuaven sent un misteri.

Ara, una recerca liderada per David Comas, catedràtic del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la UPF i Investigador Principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i Oscar Lao, també Investigador principal de l'IBE, ha descobert, usant eines d'intel·ligència artificial, que els amazics i el poble àrab del nord d'Àfrica tenen orígens genètics diferents. Per primera vegada, l'estudi revela que la separació entre ambdós es va produir fa més de 20.000 anys i aporta llum sobre la complexa història demogràfica d'aquesta regió.

 

Els avantpassats dels amazics van arribar al nord d'Àfrica fa més de 20.000 anys

A causa de la seva situació geogràfica, el nord d'Àfrica és un enclavament de cultures que ha acollit persones provinents d'Europa, Orient Mitjà i l'Àfrica subsahariana durant milers d'anys. Aquesta confluència de poblacions ha enriquit el genoma poblacional de la regió, generant un complex trencaclosques filogenètic.

Per aportar llum sobre l'origen i l'evolució de les poblacions àrabs i amazics, l'equip va dur a terme una anàlisi exhaustiva de 364 genomes complets de diferents poblacions. Per a això va desenvolupar un model computacional innovador amb mètodes de computació natural, dins del camp de la intel·ligència artificial, batejat com a "programació genètica per a la genètica de poblacions" (GP4PG, per les seves sigles en anglès). Els resultats revelen que la diferenciació entre el poble àrab i l'amazic es va produir molt abans del que s'esperava.

"El nou model GP4PG ha permès una anàlisi més precisa, robusta i refinada, que per primera vegada situa una separació clara dels dos pobles fa més de 20.000 anys, quan els amazics van tornar a Àfrica des d'Euràsia en el moviment conegut com a 'tornada a Àfrica'", assenyala Oscar Lao, investigador principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE).

"S'han trobat restes humanes d'uns 22.000 anys d'antiguitat al Marroc que, segons aquests resultats, podrien ser els ancestres dels amazics actuals", comenta David Comas, catedràtic d'Antropologia del MELIS-UPF i investigador de l'IBE.

 

Àrabs i amazics van arribar al nord d'Àfrica amb milers d'anys de diferència

El poble àrab i l'amazic van arribar al nord d'Àfrica en el fenomen migratori anomenat "tornada a Àfrica" després de la sortida de les poblacions humanes fora d'Àfrica, un moviment poblacional l'herència genètica del qual perdura avui dia en els seus habitants.

"Amb aquest estudi hem vist que àrabs i amazics no s'han separat recentment per una qüestió de geografia, cultura o llengua, sinó que els genomes ens confirmen que es van diferenciar genèticament fa uns 20.000 anys degut als diferents moments en què ambdues poblacions van colonitzar Àfrica del Nord", comenta David Comas.

Estudis anteriors defensaven que la població àrab actual de la regió tenia el seu origen al neolític. No obstant això, la recerca revela que la majoria de la població àrab va colonitzar el nord d'Àfrica des d'Orient Mitjà molt més tard, durant l'"arabització" del segle VII dC.

Així mateix, aquesta seria la causa de l’estreta relació genètica entre les poblacions àrabs actuals del nord d'Àfrica amb les d'Orient Mitjà.

"Amb el model GP4PG observem que l'arribada del poble àrab al voltant de l'any 600 dC. va generar un gradient genètic gradual que va en declivi d'est a oest, des d'Orient Mitjà fins a l'Àfrica subsahariana", comenta Oscar Lao.

 

 

Article referenciat:

Serradell, J.M., Lorenzo-Salazar, J.M., Flores, C. et al. Modelling the demographic history of human North African genomes points to a recent soft split divergence between populations. Genome Biol 25, 201 (2024). https://doi.org/10.1186/s13059-024-03341-4