L'investigador de l'IBE Carles Lalueza-Fox, nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
L'investigador de l'IBE Carles Lalueza-Fox, nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
L'investigador de l'IBE Carles Lalueza-Fox, nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
L'investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) Carles Lalueza-Fox ha estat escollit per unanimitat del jurat nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Carles Lalueza-Fox assumeix el repte de posicionar el museu com un actor important en l’ecosistema local d’investigació i de definir el futur Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya.
La proposta presentada per Carles Lalueza-Fox inclou accions que permetran al Museu de Ciències Naturals de Barcelona posicionar-se com un agent implicat a la recerca local en biodiversitat i conservació, amb un impuls renovat a la creació i preservació de col·leccions.
També proposa diversos projectes de col·laboració interinstitucional per donar valor a la ciència i posar-la al servei de la divulgació i de l’educació, així com exposicions i activitats d’alt interès per al públic que promoguin la projecció internacional del museu.
Lalueza-Fox és investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-Universitat Pompeu Fabra), especialista en tècniques de recuperació d’ADN antic, en reconstrucció filogenètica d’espècies extintes, en reconstrucció de migracions passades en les poblacions humanes i en genètica evolutiva. El 2010 va ser un dels autors que va signar l’article dirigit per Svante Pääbo i publicat a la revista Science en què es demostrava per primer cop que els humans actuals tenim ADN neandertal. La seva recerca ha estat reconeguda amb el Premi Ciutat de Barcelona d’investigació científica i la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic de la Generalitat de Catalunya. També és autor d’onze llibres divulgatius, entre els quals destaquen Desextincions (Tibidabo Ediciones, 2018) o Quan érem caníbals (Edicions de la Universitat de Barcelona, 2008), guardonat amb el Premi Prismas al millor llibre de divulgació científica publicat a Espanya.
Sota la direcció del Carles Lalueza-Fox, el Museu de Ciències Naturals explorarà possibles aliances i connexions amb el nou pol de coneixement centrat en la recerca en biodiversitat, conservació, biomedicina i benestar planetari que s'establirà a l’entorn del Parc de la Ciutadella en els propers anys.
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona buscarà un encaix al nou pol de coneixement centrat en la recerca en biodiversitat i conservació, medicina personalitzada i benestar planetari que transformarà l'entorn del Parc de la Ciutadella
Com a part de les seves actuacions, Lalueza-Fox impulsarà iniciatives per a la digitalització i també la crio-preservació de les peces de la col·lecció del museu. Amb aquest darrer procediment, es podran seleccionar mostres d’exemplars significatius i conservar-los en nitrogen líquid perquè el seu material genètic arribi a futures generacions. El nou museu seguirà l'exemple d’altres institucions, com el Museu d’Història Natural de Harvard - que ja disposa de 20.000 mostres de teixit criogenitzat -, i apunta a transformar-se en un referent de tot el Mediterrani.
Tanmateix, es preveu que l'actual museu es converteixi en el Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya i que el nou projecte arribi i atregui al públic internacional.
Més informació a la web del museu: https://museuciencies.cat/es/carles-lalueza-fox-nou-director-del-museu-de-ciencies-naturals-de-barcelona//