El projecte del Mercat del Peix fa un pas endavant
El projecte del Mercat del Peix fa un pas endavant
Es tracta d'un projecte que consisteix en la creació d'un nou complex de recerca i innovació, centrat en biomedicina, biodiversitat i benestar planetari, que s’ubicarà al costat mateix del campus de la Ciutadella de la UPF i del Parc de la Ciutadella. El projecte del Mercat del Peix suposarà la construcció de tres edificis de nova planta, que acolliran l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), el Barcelona Institute of Science and Tecnhology (BIST) i un nou complex de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El projecte està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i la UPF, amb la participació de dos socis estratègics, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el BIST.
Aquesta setmana s'ha aprovat el pla d'urbanització de la zona de l'antic Mercat del Peix, (link al pdf), que posa oficialment en marxa el projecte de construcció del complex de recerca i innovació centrat en biomedicina, biodiversitat i benestar planetari.
El nou complex, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb la participació del Consell Nacional de Recerca (CSIC) i l’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona (BIST), inclourà un nou edifici que acollirà l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE).
D'acord amb l'alcaldessa Ada Colau, "el projecte referma el compromís de Barcelona per ser una ciutat vinculada a la recerca i a la innovació i representa el punt de partida per a la transformació massiva de tot el Parc de zona de la Ciutadella."
L'alcaldessa ha participat en una presentació als mitjans sobre l'estat del projecte. També hi han assistit Jaume Casals (rector de la UPF), Luis Calvo (delegat del CSIC a Catalunya) i Andreu Mas-Colell (president del patronat del BIST). A més, Janet Sanz (tinent d’alcalde responsable d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat) va explicar els detalls del nou pla d’urbanització de la zona de l’Antic Mercat del Peix, que es va complementar amb la presentació dels projectes científics que s’allotjaran als tres nous edificis. Aquests es construiran sobre la superfície de 7.500 metres quadrats que actualment és un aparcament i que va ser, fins a mitjan segle XX, la llotja central de peix de Barcelona (Mercat del Peix).
En concret, Josep Lluís Martí (vicerector de Projectes d’Innovació de la UPF) i Ester Oliveras (delegada de Sostenibilitat de la UPF) van presentar el nou centre de recerca interdisciplinari centrat en el benestar planetari, que construirà la UPF. Salvador Carranza (director de l’Institut de Biologia Evolutiva - IBE), va presentar l’edifici IBE i les seves línies de recerca, que inclouran més de 120 persones i 25 grups de recerca. Finalment, Gabby Silberman (director general de BIST) va presentar el projecte de medicina de precisió que BIST desenvoluparà al seu nou edifici.
D'acord amb l'alcaldessa Ada Colau, "el projecte referma el compromís de Barcelona per ser una ciutat vinculatda la recerca i a la innovació i representa el punt de partida per a la transformació massiva de tot el Parc de zona de la Ciutadella."
UPF, BIST i IBE: un projecte col·laboratiu
El projecte del Mercat del Peix suposarà la construcció de tres edificis de nova planta, que acolliran l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF), dedicat a la biodiversitat, el Barcelona Institute of Science and Tecnhology (BIST), dedicat a la medicina personalitzada, i l’edifici de la UPF, dedicat a la recerca en Benestar Planetari. D’altra banda, hi haurà un nou aparcament soterrani, construït i gestionat per l’empresa Barcelona Serveis Municipals (B:SM).
Tot plegat, 46.000 metres quadrats construïts, amb una inversió de 92,8 milions d’euros, que aportaran el CSIC, la Generalitat i l’Incasòl, i amb sol·licitud de crèdits al Banc Europeu d'Inversions Les obres està previst que s'engeguin l’abril del 2022 i que estigui enllestida el primer semestre del 2025.
Les obres està previst que s'engeguin l’abril del 2022 i que els primers investigadors comencin a treballar-hi el primer semestre del 2025.
Per completar i enriquir el nou complex de recerca i innovació que es construirà al Mercat del Peix es preveu instal·lar una intervenció artística en un lloc preferent i central del conjunt arquitectònic, que identifiqui aquest lloc com un espai icònic de la ciutat, que sigui un focus cultural del districte i que esdevingui un element de regeneració i d’interconnexió amb els punts de proximitat i La Ciutadella del Coneixement.
L'edifici de l'IBE, dedicat a la biodiversitat
En el nou edifici, l’IBE reunirà els seus 130 investigadors agrupats en 25 grups de recerca, que actualment treballen en dos edificis separats, i obrirà dos nous programes científics, en “Conservació” i en “Evolució del comportament”, per augmentar la seva activitat científica. Amb un edifici propi, l’IBE consolidarà el seu projecte de creixement per als pròxims anys, fins a arribar a un màxim de 35 grups de recerca, imprescindible per competir internacionalment.
L’IBE reunirà els seus 130 investigadors agrupats en 25 grups de recerca, que actualment treballen en dos edificis separats, i obrirà dos nous programes científics, en “Conservació” i en “Evolució del comportament”, per augmentar la seva activitat científica.
Salvador Carranza, director de l’IBE, ha destacat que l’activitat dels investigadors que acollirà el nou edifici se centrarà en tres àmbits: “Descobrir la vida, desxifrar l’evolució i conservar la biodiversitat”. Ha repassat diverses urgències que ha d’afrontar el nostre planeta, com son la pèrdua massiva de la biodiversitat, i la sisena gran extinció, causada per l’home, que és diferent de les anteriors, que són degudes a causes naturals. Ho analitzaran amb projectes interdisciplinaris, innovadors, basats en la biologia evolutiva, la biodiversitat i la conservació.
El director de l'IBE Salvador Carranza ha repassat les emergències que sacsegen el nostre planeta, com la pèrdua massiva de la biodiversitat, i ha presentat el projecte científic de l'IBE per a afrontar aquests reptes amb solucions interdisciplinàries i innovadores, basades en la biologia evolutiva, la biodiversitat i la conservació.
Lluís Calvo, delegat institucional del CSIC a Catalunya, ha assenyalat alguns dels grans reptes que aquest projecte pot arribar a concretar: “És fonamental la creació de masses crítiques agregades”, ha emfasitzat. “Cal aplegar esforços, agregar coneixement científic, i per això serà fonamental el nou programa Horitzó Europa que ara comença, a partir de l’excel·lència científica, la innovació i l’impacte”.
Més informació:
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/2021/03/17/ada-colau-presenta-limpuls-del-projecte-cientific-de-lantic-mercat-del-peix-a-la-ciutadella/
https://www.upf.edu/web/universitat/mercat-del-peix