Gener
Febrer
Març
Abril
Maig
Juny
Juliol
Agost
Setembre
Octubre
Novembre
Desembre

Vés enrere La investigadora de l'IBE Rosa Fernández liderarà la seqüenciació de Norana najaformis, un cuc de terra gegant català

La investigadora de l'IBE Rosa Fernández liderarà la seqüenciació de Norana najaformis, un cuc de terra gegant català

El projecte de la investigadora principal del grup Metazoa Phylogenomics es troba entre els 8 que han aconseguit finançament en la primera convocatòria del projecte Biogenoma del territori català.

10.11.2020

El divendres 30 d’octubre es va resoldre la primera convocatòria de finançament de projectes per a seqüenciar espècies eucariotes del territori català. La convocatòria finançarà un total de vuit projectes amb un pressupost màxim de 10.000 € cadascun, que es podran destinar a treball de camp, catalogació, seqüenciació genòmica, acoblament i anotació. Entre els investigadors i investigadores que lideren els projectes finançats es troba la Rosa Fernández, de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), que liderarà la seqüenciació de Norana najaformis, un cuc de terra gegant català.

Amb aquesta primera convocatòria, l’IEC, la SCB i la ICHN volen potenciar la fase de seqüenciació del projecte Biogenoma del territori català, amb l’objectiu de construir un catàleg de la biodiversitat genòmica del nostre territori. Aquest catàleg permetrà administrar els recursos de manera més responsable, entendre i preveure les conseqüències del canvi climàtic, contribuir a la conservació de les espècies amenaçades i millorar l’agricultura, la medicina i les indústries basades en la vida.

 

Sobre Norana najaformis, el cuc gegant

Es tracta d'un cuc de terra endèmic de Catalunya. De la família mediterrània Hormogastridae, la seva distribució és molt limitada i sovint estretament associada a les vinyes. No està protegit oficialment a causa del escassos coneixements sobre la seva biologia i distribució, tot i que fins ara només s'ha identificat a l’entorn de Barcelona.

Aquesta espècie destaca per la seva gran mida, que pot arribar als 50 cm de llarg i 3 cm de diàmetre. Com a resultat, els individus d’aquesta espècie processen grans quantitats de sòl mitjançant la ingestió i, per tant, tenen un paper clau com a enginyers d’ecosistemes en sòls catalans. "Desentranyar el seu genoma podria aportar llum sobre la preadaptació genòmica als ambients xèrics i secs, definitivament afavorits pel canvi climàtic", comenta Fernández.

 

Sobre l'Earth BioGenome Project 

L’Earth BioGenome Project és un projecte mundial per a obtenir la seqüència del genoma de totes les espècies eucariotes de la Terra, que serà clau per a revertir o controlar l’impacte de l’activitat humana en la biosfera. Fa un any que l’Institut d’Estudis Catalans, juntament amb la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) es va sumar a l’Earth BioGenome Project (EBP), fet que va consolidar el primer node d’aquesta iniciativa al sud d’Europa: el projecte Biogenoma dels Països Catalans.

 

Més informació al web del projecte Catalan Biogenome:

Catalan Biogenome Project, 

resolución de la convocatoria