Gener
Febrer
Març
Abril
Maig
Juny
Juliol
Agost
Setembre
Octubre
Novembre
Desembre

Vés enrere Revelen la història evolutiva dels rèptils d'Aràbia

Revelen la història evolutiva dels rèptils d'Aràbia

Un equip internacional de recerca liderat per l'Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) desxifra com es genera i s'estén la biodiversitat a Aràbia utilitzant els rèptils com a model. 

L'estudi, basat en el treball de camp de 15 anys per part de l'equip a la Península Aràbiga, revela que les muntanyes que l'envolten són punts clau per a la generació de diversitat a tot el territori.

L'anàlisi evolutiu que recull l'article podria ajudar en la conservació d'espècies de rèptils a Aràbia i també a altres zones afectades per l'aridificació i el canvi climàtic.

11.05.2021

 

Mentre que algunes zones del món són reconegudes per la seva gran biodiversitat, com els tròpics, altres, com ara els deserts, són generalment percebuts com a privats de diversitat. Tanmateix, això s'allunya molt de la realitat. De fet, moltes zones àrides d'arreu del món compten amb abundants espècies adaptades a les dures condicions ambientals.

Ara un estudi liderat per Salvador Carranza, investigador principal i director de l'Institut de Biologia Evolutiva (CISC-UPF), i amb Jiří Šmíd de la Charles University (Praga) com a primer autor explica com es genera la biodiversitat de rèptils a Aràbia.

El treball, que recopila informació espacial i filogenètica basada en més de 15 anys de viatges a zones de difícil accés d'Aràbia, desxifra els patrons generals, la història evolutiva i els centres d’origen de diversitat d'escatosos (llangardaixos, sargantanes, dragons, llangardaixos àpodes, i serps) a la Península Aràbiga.

L'equip ha descobert que les muntanyes que envolten la península son els centres de diversificació que generen noves espècies i mantenen la seva gran diversitat. Tot i que cobreixen una àrea menor respecte els deserts d’Aràbia, la clau es troba en la diversitat d'ambients que aquestes presenten. Els deserts a l'interior de la Península Aràbiga, en canvi, estan majoritàriament habitats per espècies generalistes àmpliament distribuïdes.

L' estudi no només llança llum sobre els processos que han ajudat a generar i mantenir la fauna diversa i única dels escatosos d’Aràbia, sinó que també pot ajudar en la conservació d'espècies a aquest i d'altres territoris afectats per l'aridificació i el canvi climàtic.

Article de referència: Šmíd J, Sindaco R, Shobrak M, Busais S, Tamar K, Aghová T, Simó-Riudalbas M, Tarroso P, Geniez P, Crochet P-A, Els J, Burriel-Carranza B, Tejero-Cicuéndez H, Carranza S (2021). Diversity patterns and evolutionary history of Arabian squamatesJournal of Biogeography, 48: 1183–1199; DOI:  https://doi.org/10.1111/jbi.14070 

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact