Vés enrere Torna la ciència dels més joves a l'IBE

Torna la ciència dels més joves a l'IBE

Durant aquest mes de juliol, els alumnes Carlota Bloch i Enric Badia estan passant unes setmanes al laboratori Multicellgenome de l’IBE, liderat per l’Iñaki Ruiz Trillo, com a part del programa Joves i Ciència.

Estan aprenent com treballar amb models unicel·lulars per a estudiar l’origen dels animals, treballant colze a colze amb els membres del grup d’investigació de l’IBE.

Entrevistem als alumnes, que posen en valor el fet de poder treballar directament al laboratori amb el personal de recerca i dur a terme els seus propis experiments.

23.07.2021

 

Un any més, l’IBE participa en el programa d’investigació d’estiu Joves i Ciència organitzat per la Fundació Catalunya-La Pedrera. Aquesta iniciativa busca tenir els científics i científiques de futur millor preparats a través d’oportunitats d’investigació úniques. És un programa de tres anys amb tres fases. Durant la primera, una cinquantena d’estudiants seleccionats participen en un projecte de recerca científica a MónNatura Pirineus. Posteriorment, en el segon i tercer any, alguns d’aquests joves tenen l’oportunitat de passar uns dies en centres de recerca nacionals i internacionals, on poden experimentar la ciència en primera persona.

Després d’haver estat un any paralitzat per la pandèmia de COVID-19, el programa torna a l’IBE amb més força que mai. Aquest cop, dos joves passaran unes setmanes al laboratori Multicellgenome dirigit per Iñaki Ruiz Trillo i aprendran com desenvolupar models unicel·lulars per a estudiar l’origen dels animals. Ho faran de la mà de Patricia Suárez, Meritxell Antó i Núria Ros.

Els dos joves afortunats són Carlota Bloch, graduada en batxillerat internacional i futura estudiant de relacions internacionals i biologia (en una modalitat híbrida impartida a la universitat St. Andrews d’Escòcia), i Enric Badia, graduat en batxibac, futur estudiant de microbiologia a la UAB i bateria d’algunes bandes de música a Terrassa. Hem volgut parlar amb ells perquè ens expliquin com està essent la seva experiència a l'IBE en primera persona.

Per què vau escollir fer aquest programa d’estades en centres d’investigació?

Enric: A mi el programa me’l va recomanar un professor de l’institut. Penso que és important saber una mica de tot, des de l’art fins a les ciències.

Carlota: El programa Joves i Ciència em permet aprendre d’una de les branques del coneixement que més m’interessa, com és el coneixement científic. Això m'engresca perquè m’agradaria poder treballar en algun àmbit on s’abordin preguntes interdisciplinàries. El més important és aprendre a pensar i a reflexionar fent servir el pensament crític.

Què us va cridar més l’atenció d’aquest projecte? Alguna vegada us havíeu fet aquesta pregunta científica, ni que fos per curiositat?

Carlota: De fet, l'Enric i jo ho vam comentar quan vam arribar. Es tracta d'una pregunta fascinant: "Quin és l'origen dels animals?".

Enric: Més que la pregunta per se, el que a mi més m'agrada és veure quines coses es fan a un laboratori per poder abordar les preguntes científiques. Em quedo amb això, amb que aprenem fent.

Descriviu una mica què heu anat fent fins ara

Enric: Han estat uns dies bastant llargs, però estem aprenent moltes coses en molt poc temps i ens ho estem passant molt bé.

Carlota: Per ara, hem entrat en contacte amb les tècniques bàsiques de laboratori de biologia molecular. Hem rebut formació en bones pràctiques, i hem après a tenir cura d'un cultiu i a observar i distingir espècies de microorganismes al microscopi.

Què és el que més us està agradant, sorprenent o engrescant del projecte fins ara?

Carlota: A mi l’experiència tan directa. El fet de poder treballar al laboratori directament amb el personal de recerca és tot un luxe.

Enric: Sí, jo també em quedo amb això! En aquest projecte ho podem fer tot nosaltres, i els resultats depenen del nostre propi experiment. M'agrada aprendre la manera com es fan les coses a un laboratori de biologia, i conèixer l'equipament que s'ha de fer servir de manera professional.

Què us aporta l’estada per al vostre futur? Sabeu què voleu fer més endavant?

Enric: No sé ben bé que vull fer, ho descobriré en un futur. En tot cas, aquesta estada m’aporta una experiència vital nova i engrescant.

Carlota: Doncs jo tampoc, ni idea! Per ara em quedo amb l'aprenentatge del Joves i Ciència com una oportunitat per obrir la ment i el ventall de possibilitats futures. Ara ja em puc imaginar com és la vida quotidiana d'un laboratori de recerca.

Multimèdia

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact