L'IBE participa a la Biennal Ciutat i Ciència 2021
L'IBE participa a la Biennal Ciutat i Ciència 2021
Entre el 8 i el 13 de juny l’Institut de Biologia Evolutiva participarà un cop més a la Biennal Ciutat i Ciència i la Festa de la Ciència, amb 7 propostes obertes a tota la ciutadania.
La Biennal Ciutat i Ciència d'enguany arriba carregada de propostes per reflexionar sobre el coneixement des de diversos punts de vista: els avenços que marquen el futur, les seves implicacions ètiques, l’estret vincle de la ciència amb l’art, la sociologia i la política, la igualtat de gènere, de drets i oportunitats i la sostenibilitat del planeta.
L'edició 2021 inclou la Festa de la Ciència, on tota la ciutadania podrà experimentar, observar, investigar i viure la ciència en primera persona, en companyia de les científiques i científics protagonistes.
El segle XXI se’ns presenta ple d’interrogants i incerteses. Cada cop més, necessitem incorporar la ciència en el debat ciutadà sobre com encarar aquest canvi d’època que vivim. L’actual crisi sanitària és una més de les grans qüestions que com a societat ens cal abordar, com ara l’emergència climàtica, el dret a la salut i l’alimentació, l’envelliment digne, la igualtat, la consciència i el nostre lloc a l’univers.
Davant tots aquests reptes, la ciència guanya rellevància a les nostres vides. Tant és així que la ciutadania, les arts i les humanitats són claus per trobar respostes i generar nou coneixement. Un coneixement obert i a l’abast de tothom, però que avança més de pressa que la capacitat de comprendre on són els seus límits ètics, socials y metodològics.
La Biennal Ciutat i Ciència ofereix un munt de propostes per reflexionar sobre el coneixement, llurs potencialitats i límits des de diversos punts de vista: els avenços que marquen el futur, les seves implicacions ètiques, l’estret vincle de la ciència amb l’art, la sociologia i la política, la igualtat de gènere, de drets i oportunitats i la sostenibilitat del planeta.
Una edició que, a més, inclou la Festa de la Ciència, on la ciutadania podrà experimentar, observar, investigar i viure la ciència en primera persona, en companyia de les científiques i científics protagonistes.
Aquestes són les activitats participades pel personal de l'IBE a la Biennal Ciutat i Ciència:
---
09/06: La ciència de la desigualtat
Hora: 19:30 - 20:30h
Lloc: Jardí interior d’illa Agustí Centelles
Tipologia: Presencial (amb inscripció prèvia)
Traducció simultània
Participen Carles Lalueza-Fox, investigador principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), i Samuel Bowles (HU)
La desigualtat econòmica i social afecta negativament a gairebé tots els aspectes del benestar humà, així com la salut de la biosfera. Conèixer els seus orígens i causes històriques és crucial per planificar el nostre futur.
Investigadores i investigadors de diferents disciplines, des de la teoria de jocs i la complexitat fins a la genètica humana, han començat a entendre el fenomen i les seves implicacions. Aquestes troballes proporcionen la base per a comprendre el desenvolupament de les societats i el nostre passat, i seran instrumentals per evitar el creixement de les desigualtats futures, amplificades pels efectes del canvi climàtic i la sobreexplotació de la biosfera.
---
10/06: Cinema - El origen del planeta de los simios
Hora: 21:30 - 23:59h
Lloc: Parc de la Ciutadella
Tipologia: Projecció i cinefòrum presencial (amb inscripció prèvia)
Participa Tomàs Marquès-Bonet, investigador principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), i Mara Dierssen (CRG)
Amb el desenvolupament accelerat de la bioenginyeria, es planteja la possibilitat de modificar els circuits neuronals i d’explorar els límits de la cognició entre primats i humans, alhora que cerquem noves teràpies contra les malalties neurodegeneratives. Quins són els límits?
El origen del planeta de los simios, Ruper Wyatt, EUA, 2011
En un laboratori, un grup de científics experimenten un tractament amb micos per vèncer l’alzheimer. Però les seves proves tenen efectes secundaris inesperats: descobreixen que la substància utilitzada permet augmentar radicalment l'activitat cerebral dels seus subjectes.
Preqüela del mític llargmetratge El planeta de los simios, amb un guió enginyós i una realització trepidant.
---
11/06: La nit - Frankenstein 2.0
Hora: 21:30 - 22:20h / 23:00 - 23:50h
Lloc: El Born Centre de Cultura i Memòria
Tipologia: Conferència presencial (amb inscripció prèvia)
Participa Ricard Solé, l'investigador principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF)
Fa dos-cents anys, Mary Shelley va publicar un dels relats de ficció més importants de la història. Malgrat els dos segles transcorreguts, l’impacte de Frankenstein ha estat immens. El somni de manipular o fins i tot de crear vida a partir de la matèria inanimada es reescriu avui des de la biologia sintètica, la vida artificial, la bioenginyeria i la medicina regenerativa. Quines són les limitacions d’aquestes disciplines? Què hem après sobre la vida i la mort? La conferència planteja el tema de com va influir en la construcció del relat de Mary Shelley la ciència de l’època amb la mirada posada també en el futur.
---
13/06: Ciència, art i complexitat: el joc del possible
Hora: 13:00 - 14:00h
Lloc: Plaça de Joan Coromines
Tipologia: Conferència presencial (amb inscripció prèvia)
Participa Ricard Solé, investigador principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF)
Quins són els límits de les formes naturals? Podria la vida basar-se en una química alternativa? Per què no existeixen les sirenes? Podria el nostre cervell ser diferent, amb una arquitectura com la d'un ordinador? La creativitat humana té límits? Podria un sistema artificial assolir la creativitat de van Gogh? Podria ser la música diferent de com la coneixem?
La ciència explora els principis d'organització dels sistemes (vius i no vius) i la formulació de lleis ens permet establir els límits del que és possible. Utilitzant exemples molt diversos i l'art com a referència d'allò que suposem que no té límits, explorarem aquestes i d'altres qüestions.
La física, les matemàtiques, la computació, la biologia i la química es creuen amb la ciència-ficció, la pintura i la literatura i permeten plantejar nous interrogants i mirar la realitat amb la visió de la complexitat.
---
Aquestes són les activitats participades pel personal de l'IBE a la Festa de la Ciència:
---
13/06: Crea animals amb origami
Hora: 16:15 - 16:45h
Lloc: Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) - Tallers
Tipologia: Presencial (amb inscripció prèvia)
A càrrec de Ylenia Cañadas Mayoral, Gabriel Mochales Riaño i Adrián Talavera Payan, Institut de Biologia Evolutiva (IBE-CSIC-UPF).
T’agradaria saber més coses sobre alguns animals del teu entorn com ara les papallones, les granotes o les paneroles? Participa en aquest taller de papiroflèxia i coneix algunes curiositats sobre les espècies animals que tens ben a prop de casa mentre les crees amb paper i l’art de l’origami.
---
13/06: SOS Biodiversitat! El planeta et necessita
Hora: 10:20 - 11:00h
Lloc: Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) - Microxerrades
Tipologia: Presencial (amb inscripció prèvia)
A càrrec de Ylenia Cañadas Mayoral, Gabriel Mochales Riaño i Adrián Talavera Payan, Institut de Biologia Evolutiva (IBE-CSIC-UPF).
Sabies que la Terra està experimentant una sisena extinció massiva causada per l’activitat humana? Vine a aquestes xerrades i descobreix per què és de vital importància conservar la biodiversitat en un món canviant com el nostre i què hi pots fer tu.
---
13/06: Endinsa't al PRBB
Hora: 10:35 - 19:50h
Lloc: Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) - Visites i demostracions
Tipologia: Presencial
A càrrec de Mònica Rodríguez, Maruxa Martínez, Albert Català i Marta Vila, Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).
Has estat mai a l’interior del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona? Saps què s’hi investiga? Endinsa't al PRBB i descobreix una gran infraestructura científica de la ciutat, un edifici emblemàtic i coneix com i qui hi fa ciència d'avantguarda.
---
Més informació i agenda oficial: biennalciutaticiencia.barcelona/ca/programa
Perfils dels participants de l'IBE a la Biennal Ciutat i Ciència:
biennalciutaticiencia.barcelona/ca/participants/ricard-sole
biennalciutaticiencia.barcelona/ca/participants/carles-lalueza-fox
biennalciutaticiencia.barcelona/ca/participants/tomas-marques
El hashtag per etiquetar les activitats de la Biennal Ciutat i Ciència a les xarxes socials és #CiutatiCiència.