Humane AI, cap a una intel·ligència artificial que segueixi els valors i normes socials
Humane AI, cap a una intel·ligència artificial que segueixi els valors i normes socials
Humane AI ha estat una de les iniciatives escollides per la Comissió Europea, d'una competició oberta als investigadors que abordaran grans reptes científics i tecnològics per canviar el futur.
El projecte Humane AI és una de les sis iniciatives escollides per la Comissió Europea abordaran grans reptes científics i tecnològics per canviar el futur. Cadascuna d'aquestes accions ha rebut una subvenció d'un milió d'euros per desenvolupar ambicioses agendes de recerca amb potencial d'impacte transformador en ciència i tecnologia i oferir avantatges competitius a la indústria europea i beneficis substancials per a la societat.
Humane AI té com a objectiu desenvolupar sistemes d'intel·ligència artificial per processos de presa de decisions transparents, que s’adaptin a entorns dinàmics del món real i que puguin entendre persones i contextos socials complexos. El consorci, liderat pel German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI) i coordinat per la xarxa CLAIRE, està format per 35 universitats, centres de recerca i indústries europees. Hi participa l’investigador ICREA Luc Steels, cap del Laboratori d'Evolució del Llenguatge de la UPF i l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE:CSIC-UPF).
L'objectiu de Humane AI és desenvolupar els fonaments científics i els avenços tecnològics necessaris per a donar forma a la revolució de la intel·ligència artificial en una direcció que sigui beneficiosa per als humans, tant a nivell individual com social, i que s'adhereixi estrictament als valors ètics i normes socials europeus. La idea principal es basa en sistemes d'intel·ligència artificial capaços de comprendre i adaptar-se a entorns dinàmics complexos i entorns socials per a millorar les capacitats humanes i apoderar a les persones, a nivell individual i també com a societat en general.
El paper del grup de Luc Steels en la fase de preparació del projecte és desenvolupar estratègies de recerca sobre com els sistemes d'intel·ligència artificial poden usar els coneixements de la biologia evolutiva, com per exemple l'autoorganització o la selecció, per tal d’adaptar-se contínuament a l’entorn.
Una de les altres accions premiades ha estat LifeTime, que busca comprendre millor com comencen les malalties i progressen en el cos humà, i compta amb la participació del Centre de Regulació Genòmica (CRG), centre adscrit a la UPF.
La resta d’accions es centren en com el nostre ric patrimoni cultural pot arribar a ser accessible per a tothom, reconstitució immune per al tractament del càncer, i com es poden produir els fertilitzants i els combustibles sintetitzats directament a partir de noves fonts d'energia neta. Les sis accions preparatòries que es posen en marxa tindran un any per preparar agendes de ciència i tecnologia en àrees d'importància estratègica per a Europa, i la seva tasca assegurarà la planificació estratègica del programa Horizon Europe, el programa de recerca i innovació proposat per la UE per al 2021-2027.
Aquesta iniciativa es va iniciar amb una convocatòria d'accions preparatòries per a futurs projectes de recerca a l'octubre de 2017 com a part del programa de treball FET (Future and Emerging Technologies) 2018 d’Horizon 2020. A partir de les 33 propostes presentades, sis han estat seleccionades després d'una avaluació en dues fases per part d'experts independents d'alt nivell.