Investigadors de l'IBE reben la Medalla Narcís Monturiol
La ciència està plena de SHEroes que amb la seva passió, treball i creativitat han inspirat la biologia evolutiva d'avui.
Com a part del nostre compromís amb la societat, l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) vol donar crèdit i visibilitat als assoliments de les científiques en evolució.
Amb aquest objectiu, llancem la campanya #WhoisyourSHEro per a compartir històries de dones que han tingut un impacte en la carrera científica dels / les nostres investigadors/es a través de les xarxes socials i la web.
La campanya continua avançant a mesura que més i més dones en evolució inspiren a la comunitat IBE.
Pots unir-te a la conversa a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #WhoisyourSHEro.
Investigadors de l'IBE reben la Medalla Narcís Monturiol
Xavier Bellés i Carles Lalueza, investigadors principals de l'IBE, van rebre el premi en el Palau de la Generalitat per la seva destacada contribució al desenvolupament de la ciència i la tecnologia a Catalunya.
A principis de setembre el Govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar els guanyadors dels Guardons Narcís Monturiol d’enguany, que des de l’any 1982 distingeixen a persones i entitats que han contribuït significativament al progrés de la ciència i la tecnologia de Catalunya. Ahir, a dos quarts de set del vespre, dinou personalitats i una institució van rebre les medalles i la placa corresponents al premi en un acte privat que es va celebrar al Palau de la Generalitat de Catalunya, presidit per Quim Torra, president de la Generalitat.
Xavier Bellés i Carles Lalueza, guardonats amb aquesta distinció, són professors d’investigació a l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). A més de compartir àmbit d’estudi, ambdós pertanyen a la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC.
L’entomòleg Xavier Bellés és conegut per les seves investigacions en fisiologia i endocrinologia d’insectes, en especial en l’estudi de l’origen i l’evolució de la metamorfosi. Els seus coneixements el van fer mereixedor del premi Maurice et Therèse Pic de la Societat Entomològica de França l’any 1985 i del VIII Premi de Literatura Científica de la Fundació Catalana per a la Recerca el 2003, entre d’altres.
Carles Lalueza-Fox és expert a nivell mundial en la recuperació de l’ADN d’espècies extingides, el que es coneix com a paleogenòmica. Va participar en el Projecte Genoma Neandertal, publicat a la prestigiosa revista Science l’any 2010, i actualment estudia les poblacions prehistòriques d’Europa. Ha rebut diversos premis de divulgació científica i el Premi Ciutat de Barcelona 2007 d’investigació científica.
A més, la Generalitat ha acordat, enguany, concedir la Placa Narcís Monturiol a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), una fundació pública que contracta els millors talents científics i acadèmics d’arreu del món, dels quals cinc ―Tomàs Marquès-Bonet, Iñaki Ruiz-Trillo, Ricard Solé, Arcadi Navarro i Luc Steels― són investigadors principals de l’IBE.
Entre els altres guardonats, es troben personalitats que han contribuït a la ciència i la tecnologia de Catalunya tant d’origen nacional com internacional. La llista completa de premiats es pot consultar al web de la Generalitat de Catalunya.