La ciència està plena de SHEroes que amb la seva passió, treball i creativitat han inspirat la biologia evolutiva d'avui.

Com a part del nostre compromís amb la societat, l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) vol donar crèdit i visibilitat als assoliments de les científiques en evolució.

Amb aquest objectiu, llancem la campanya #WhoisyourSHEro per a compartir històries de dones que han tingut un impacte en la carrera científica dels / les nostres investigadors/es a través de les xarxes socials i la web.

La campanya continua avançant a mesura que més i més dones en evolució inspiren a la comunitat IBE.

Pots unir-te a la conversa a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #WhoisyourSHEro.

 

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.
 

 

Vés enrere Rosa Fernández ingressa a l'Acadèmia Jove d'Espanya

Rosa Fernández ingressa a l'Acadèmia Jove d'Espanya

La investigadora principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), Rosa Fernández, ha estat escollida entre els 7 joves investigadors i investigadores que passen a formar part de l'Acadèmia Jove d'Espanya.

En total, les noves persones seleccionades per a l'Acadèmia Jove d'Espanya tenen l'autoria de més de 400 articles, han desenvolupat 11 patents i han rebut 5 ajuts Starting Grant i Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC)

La selecció s'ha realitzat entre 142 candidatures que han estat avaluades per un comitè internacional expert. L'Acadèmia Jove d'Espanya aconsegueix la paritat plena amb l'elecció de quatre acadèmiques de número i tres acadèmics de número.

 

 

19.06.2024

Imatge inicial

El passat dilluns 17 de juny, la Junta General de l'Acadèmia Jove d'Espanya, en reunió extraordinària, va elegir 7 nous acadèmics i acadèmiques. Entre elles es troba Rosa Fernández, Investigadora Principal de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre mixt del CSIC i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on dirigeix el grup de Metazoa Phylogenomics Lab.

En el procés de selecció ha participat un comitè internacional independent format per personal investigador de gran prestigi que abasten diferents àrees del coneixement. En aquesta convocatòria es van presentar 142 candidatures. A més dels mèrits acadèmics, s'han tingut en compte altres factors com la diversitat i la multidisciplinarietat de les seves àrees de treball.

L'edat mitjana dels 7 nous Acadèmics és de 40 anys, i s'han seleccionat quatre dones i tres homes, amb la qual cosa l'Acadèmia Jove d'Espanya assoleix la plena paritat. Els seus perfils cobreixen diferents àmbits del coneixement, incloent-hi l'arqueologia, sociologia, biologia, estudi d'aplicacions mèdiques, electrocatàlisi, química teòrica o filogenòmica.

Els nous acadèmics i acadèmiques de número de l'Acadèmia Jove d'Espanya són: José Jaime Baldoví Jachán, Elena del Corro García, Rosa María Fernández García, Francisco Pelayo García de Arquer, Irene Lebrusán Murillo, Ana Ortega Molina i Carlos Tornero Dacasa.

Entre ells, es troben 5 receptors de les prestigioses ajudes del Consell Europeu de Recerca, 2 receptors de les accions competitives Marie Curie Sklodowska, 7 receptors de programes d'excel·lència d'Espanya, entre ells 5 investigadors del Programa Ramón y Cajal, i han estat capaços d'aconseguir finançament important, tant públic com privat: beca Leonardo de la Fundació BBVA, Fundació La Caixa, Fundació Banco Santander o de l'Associació Espanyola contra el Càncer.

En total, els 7 nous membres de l'Acadèmia Jove d'Espanya tenen l'autoria de més de 400 articles i han desenvolupat 11 patents. A més, trobem grans reconeixements com el Premi Nacional de Recerca Felisa Martín Bravo, Premi Jove Investigador de la Reial Societat Espanyola de Física, Premi Margaritas Salas o el L'Oreal UNESCO Award.


Sobre Rosa Fernández

Rosa Fernández és Llicenciada i Doctora en Biologia per la Universitat Complutense de Madrid. Ha realitzat estades postdoctorals a la Universitat de Harvard (EUA) i al Centre de Regulació Genòmica (Barcelona).

Actualment, és Científica Titular del CSIC a l'Institut de Biologia Evolutiva, on lidera el laboratori de Metazoa Phylogenomics Lab. La seva recerca se centra a entendre l'origen evolutiu de la biodiversitat animal terrestre a través de l'estudi comparatiu dels seus genomes. Per a això, genera dades genòmiques de llinatges animals poc estudiats i aplica eines bioinformàtiques d'última generació per a desxifrar com han anat canviant en el temps i en l'espai.

Ha estat guardonada amb nombrosos premis de recerca internacionals com les prestigioses beques del Consell Europeu de Recerca (ERC Starting Grant, 2020) i Human Frontier Science Program (HFSP) Early Career (2022). També és membre de la junta executiva de l’ERGA (2023).

Sobre l'Acadèmia Jove d'Espanya

L'Acadèmia Jove d'Espanya es va fundar el 2019 per 7 investigadors espanyols pertanyents a l'Acadèmia Jove Global. Entre els seus objectius destaquen:

1. Promoure la ciència com a opció professional entre la joventut mitjançant la visibilització de joves excepcionals de qualsevol país, i en particular d'Espanya, com a models a seguir.

2. Promocionar la capacitació científica a través del foment del saber, la recerca i la innovació com a motors del desenvolupament econòmic, i donar suport a l'intercanvi entre joves investigadors de diferents institucions, tant nacionals com internacionals.

3. Servir de fòrum i plataforma per als joves investigadors del nostre país de manera que tinguin l'oportunitat de col·laborar i contribuir a donar forma a les polítiques de foment del coneixement a Espanya.

4. Permetre a joves investigadors espanyols que treballin a l'estranger formar part de l'Acadèmia amb la finalitat de servir de nexe entre aquests investigadors i el nostre país.

Una de les característiques que distingeixen l'Acadèmia Jove d'Espanya és que la pertinença a la mateixa està limitada a 5 anys. Aquesta peculiaritat permet preservar la joventut dels 50 membres de la corporació, incorporant-se cada any 10 (7 aquest any) nous Acadèmics que substitueixen a aquells la pertinença dels quals finalitza en aquella anualitat. Aquest any s'ha produït el primer reemplaçament.

L'Acadèmia Jove d'Espanya destaca per la seva multidisciplinarietat, trobant-hi professionals de camps tan dispars com: informàtica, enginyeria, arqueologia, antropologia cultural, paleontologia, farmàcia, veterinària, biologia, química, psicologia, física, política i cultura europea, turisme, història de l'art, dansa, neurociència, ecologia, medi ambient, matemàtiques, intel·ligència artificial, ciències de l'esport, lingüística, filologia, tecnologia dels aliments o filosofia.

Entre tots els joves integrants de l'acadèmia, compten amb més de 100 patents i diverses aventures empresarials, a més de nombrosos premis i ajudes competitives aconseguides.

 

Multimèdia

Perfils dels protagonistes:

Rosa Fernández

Categories:

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact