Dues investigadores de l'IBE finalistes en els Premis Vanguardia de la Ciència 2024
La ciència està plena de SHEroes que amb la seva passió, treball i creativitat han inspirat la biologia evolutiva d'avui.
Com a part del nostre compromís amb la societat, l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) vol donar crèdit i visibilitat als assoliments de les científiques en evolució.
Amb aquest objectiu, llancem la campanya #WhoisyourSHEro per a compartir històries de dones que han tingut un impacte en la carrera científica dels / les nostres investigadors/es a través de les xarxes socials i la web.
La campanya continua avançant a mesura que més i més dones en evolució inspiren a la comunitat IBE.
Pots unir-te a la conversa a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #WhoisyourSHEro.
Dues investigadores de l'IBE finalistes en els Premis Vanguardia de la Ciència 2024
Les investigadores principals de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE; CSIC-UPF), Vanessa Villalba i Elena Bosch, també professora titular al Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra (MELIS-UPF), han estat seleccionades com a finalistes als Premis Vanguardia de la Ciència 2024.
El Premi Vanguardia de la Ciència se celebra cada any des del 2010 amb l'objectiu de fomentar l'excel·lència en l'àmbit de la recerca, i donar visibilitat a les aportacions rellevants de les dones en la ciència, fer valdre el seu treball i posicionar-les com a models de referència per a futures generacions.
Ambdues investigadores principals de l'IBE, Elena Bosch i Vanessa Villalba, són finalistes en els premis d'enguany amb investigacions que es van publicar el 2023 amb una gran repercussió mediàtica.
Elena Bosch, finalista per la seva investigació en els efectes de l’encreuament de l’ 'Homo sapiens' i denisovans
Elena Bosch, investigadora líder del Laboratori de Genètica Evolutiva de Poblacions a l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF) i professora titular al Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la UPF (MELIS-UPF), va identificar una de les empremtes més importants de l'herència genètica denisovana.
L'equip coliderat per Elena Bosch i Rubén Vicente, professor agregat i Investigador principal en el grup de Fisiologia Molecular del Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la UPF, va detectar un gen involucrat en la regulació del zinc, clau per a l'adaptació de l’Homo sapiens al fred, cosa que també podria tenir implicacions en la salut mental. Pots llegir una entrevista sobre la seva investigació a La Vanguardia i la seva candidatura com a finalista.
Distribució geogràfica de la substitució identificada al gen SLC30A9 en poblacions humanes actuals i possibles escenaris d’introgressió denissovana. SLC30A9 ancestral correspon a la versió del gen prèvia a l'encreuament entre denissovans i sapiens. SLC30A9 variant, es refereix a la versió compartida amb denissovans. Crèdit: Jorge Garcia i Elena Bosch. Amb llicència Creative Commons 4.0. Creada amb mapchart.
Vanessa Villalba, finalista per la seva investigació sobre Ibèria com a refugi climàtic durant l'Edat de Gel
Vanessa Villalba, investigadora principal del grup d'Arqueogenòmica a l'IBE, ha liderat un estudi que situa la península Ibèrica com a refugi climàtic durant l'Edat de Gel.
Basat en l'anàlisi d'ADN antic, aquesta investigació mostra com els humans van repoblar Europa des d’Ibèria després de la glaciació. Pots llegir una entrevista sobre la seva investigació a La Vanguardia i la seva candidatura com a finalista.
Foto de Pedro Cantalejo: Equip de recerca a la Cova d'Ardales.
Vota la investigació de l'IBE als Premis Vanguardia de la Ciència 2024
Impulsat per La Fundació Catalunya La Pedrera i el Grup Godó, el premi s'atorga a partir d'un vot ponderat entre les opinions dels lectors de La Vanguardia, que poden votar les investigacions finalistes i que es valoren en un 50%; i les del comitè científic assessor de prestigi, que escull entre els projectes de recerca que es presenten i que es valora en un altre 50%.
Les votacions per a les finalistes estan obertes fins al 20 d'octubre a través del següent formulari: https://www.lavanguardia.com/vanguardia-de-la-ciencia/20240922/9950808/vota-finalistas-premio-vanguardia-ciencia-2024.html
Articles de referència:
Villalba-Mouco, V., van de Loosdrecht, M. S., Rohrlach, A. B., et al. (2023). A 23,000-year-old southern Iberian individual links human groups that lived in Western Europe before and after the Last Glacial Maximum. Nature Ecology & Evolution, 7(4), 597–609. https://doi.org/10.1038/s41559-023-01987-0
Posth, C., Yu, H., Ghalichi, A., et al. (2023). Palaeogenomics of Upper Palaeolithic to Neolithic European hunter-gatherers. Nature, 615(7950), 117–126. https://doi.org/10.1038/s41586-023-05726-0
Roca-Umbert, A., Garcia-Calleja, J., Vogel-González, M., Fierro-Villegas, A., Ill-Raga, G., Herrera-Fernández, V., et al. (2023). Human genetic adaptation related to cellular zinc homeostasis. PLoS Genetics, 19(9), e1010950. https://doi.org/10.1371/journal.pgen.1010950