La ciència està plena de SHEroes que amb la seva passió, treball i creativitat han inspirat la biologia evolutiva d'avui.

Com a part del nostre compromís amb la societat, l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) vol donar crèdit i visibilitat als assoliments de les científiques en evolució.

Amb aquest objectiu, llancem la campanya #WhoisyourSHEro per a compartir històries de dones que han tingut un impacte en la carrera científica dels / les nostres investigadors/es a través de les xarxes socials i la web.

La campanya continua avançant a mesura que més i més dones en evolució inspiren a la comunitat IBE.

Pots unir-te a la conversa a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #WhoisyourSHEro.

 

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.

 

Vés enrere Visita l'Institut de Biologia Evolutiva a l'OpenPRBB 2024

Visita l'Institut de Biologia Evolutiva a l'OpenPRBB 2024

Com cada any, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) obre les seves portes durant l'#OpenPRBB. Aquesta edició se celebrarà el dissabte 5 d'octubre de 10 a 14:30 h, quan tindreu l'oportunitat d'explorar el PRBB i els seus set centres de recerca, incloent-hi l'IBE, a través de diverses activitats de divulgació científica gratuïtes i per a una gran varietat de públics.

26.09.2024

Imatge inicial -

Explora l'IBE durant el #OpenPRBB 2024!

Uneix-te a les visites guiades del Laboratori de Genòmica Comparativa i del Laboratori de Genètica Evolutiva de Poblacions, a més d'un divertit taller dirigit pel grup d'Algoritmes per a la Genòmica de Poblacions i una xerrada científica de Victoria Shabardina. ¡Submergeix-te en la ciència de l'IBE!

Visita guiada al Laboratori de Genòmica Comparativa: Geolocalització de primats amb mostres d'ADN

Les investigadores i investigadors del grup liderat per Tomàs Marquès-Bonet, Guillermo Carrillo, Lídia Altimiras, Lucas Wange i Sara Gordillo, del grup de Genòmica Evolutiva, obren les portes del laboratori de BioEvo durant l'OpenPRBB. Allà mostraran com es pot conèixer l'origen geogràfic d'un animal a través del seu material genètic, una tècnica amb enormes implicacions en la gestió i conservació de simis a l'Àfrica.
A més, podràs veure mostres reals de primats preses de manera no invasiva i sentir-te part d'un projecte amb implicacions en la bioconservació i la salut humana.

Ruta temàtica amb el Laboratori de Genètica Evolutiva de Poblacions - 
Denisovans i transport de zinc: un trencaclosques evolutiu

Descobreix com dos grups de diferents centres del PRBB van acabar col·laborant gràcies a una variant genètica involucrada en el transport de zinc cel·lular, que va aparèixer fa més de 60.000 anys en un grup d'homínids arcaics propers als neandertals.
El laboratori de Genètica Evolutiva de Poblacions de la investigadora principal de l'IBE, Elena Bosch participa en una visita conjunta amb el grup liderat per l'investigador Rubén Vicente del MELIS-UPF per mostrar la seva recerca. Guia de la mà dels investigadors de l'IBE Jorge García i Juan Carlos Guevara.

Ruta temàtica – Durada: 60 minuts / Horaris especials: 10:00, 10:30, 11:00, 12:00, 12:30, 13:00 h.

Taller Som el que mengem

Les investigadores i investigadors del grup d'Algoritmes per a la Genòmica de Poblacions de l'IBE, liderat per Óscar Lao, Alba Nieto, Aris Jiménez, Carla Casanovas i Fatemeh Omidi oferiran un joc de cartes per entendre com s'han seleccionat els vegetals segons els trets genètics més atractius (mida, gust, etc.). Juguem?

Passis cada 30 minuts. Edat mínima: 8 anys.

Xerrada científica: Petits organismes i grans preguntes sobre l'evolució  

Com van aparèixer els animals? Descobreix les estratègies per estudiar els secrets dels nostres orígens amb Victoria Shabardina, investigadora postdoctoral al Multicellgenome Lab de l'IBE.

"Una gran pregunta en biologia és com van aparèixer els animals. Comparant organismes multicel·lulars amb els seus cosins unicel·lulars, reconstruïm el seu ancestre comú i la seva evolució. Tot i que són difícils de trobar, hem desenvolupat estratègies per localitzar-los i estudiar-los al laboratori, desvetllant secrets sobre els nostres orígens", apunta Victoria Shabardina.

Registra't al web https://openday.prbb.org per a les visites guiades per l'edifici en grups de 10 persones i acompanyats per investigadores i investigadors. L'edat mínima és de 12 anys. Els més petits (de 6 a 12 anys) podran participar en un espai dinàmic amb experiments adequats a la seva edat.

Més informació i registres aquí:
Open PRBB 2024 Registre, Dissabte 5 d'octubre de 2024 a les 9:30 h | Eventbrite